Ibro iz Velike Kladuše u Sudu BiH negirao optužbe za terorizam

On je krajem aprila deportiran iz Sirije u BiH.

Ibro iz Velike Kladuše u Sudu BiH negirao optužbe za terorizam

Objavljeno na dan 26.07.2019 - 11:08 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Ibro Ćufurović negirao je jutros u Sudu BiH krivicu po optužbama Tužilaštva BiH za terorizam i pridruživanje paravojnim formacijama u Siriji i Iraku.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužilo je Ćufurovića prije tri sedmice, a on se već tri mjeseca nalazi u pritvoru u KPZ-u Zenica.

On je krajem aprila deportiran iz Sirije u BiH.

Ćufurović se, podsjećamo, u Siriji vjenčao s Aminom Kečo, s kojom je dobio sina, a odbijao je saradnju s Tužilaštvom sve dok mu se porodica ne vrati u BiH. Čak je bilo govora da bi mogao postati svjedok pokajnik, ali do dogovora nikad nije došlo.

On se tereti da je 21. aprila 2014. godine napustio BiH te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritorij Sirije, gdje se pridružio strukturama Islamske države, koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

- Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20. aprila 2019., gdje je, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici ''Bejt Komandos'', koja je kasnije promijenila ime u El-Aksa - stoji u optužnici
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!