Marketing USKinfo.ba
 Iftarska jela – Dvanaesti dan

RECEPT

Iftarska jela – Dvanaesti dan

Objavljeno na dan 04.05.2020 - 13:15 | Izvor: USKinfo.ba | iftarski.meni


Za današnju iftarsku sofru spremili smo za vas sljedeće prijedloge:

Čorba od kiselog vrhnja

  • Potreban materijal:

3 dl kiselog vrhnja
1 pecivo
2 kašike brašna
1/2 kašikice kima
so

  • Priprema:

Dobro izmiješamo vrhnje i brašno , dodamo žlicu hladne vode i nastavimo miješati.  Tako dobivenu masu polako uspemo u 1 litru vrele vode uz neprekidno miješanje. Dodamo kim i sklonimo s vatre.  Poslužimo tako da u svaki tanjur stavimo malo poprženog peciva i prelijemo vrućom juhom.

 

Pljeskavice u umaku od senfa

  • Potreban materijal:

20 dag mljevenog mesa
2 kriške starog kruha
2 kašike senfa
1/2 dl vrhnja
jaje
so, biber
ulje

 

  • Priprema:

Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, so i biber, oblikovati pleskavice i pržiti ih na ulju. Izvaditi pljeskavice i držati na toplom. U ulje dodati kopra te mješavinu senfa i vrhnja. Dobro miješati na vatri da se dobije jednoličan umak, pa preliti preko pljeskavica.

 

Tatarski umak sa sirom

  • Potreban materijal:

300 g majoneze
100 g svježeg kravljeg sira
2 tvrdo kuhana jaja
1 kiseli krastavac
vezica vlasca
bijeli biber

  • Priprema:


Majonezi i sir izmješajte u glatku smjesu, dodajte sitno nasjeckana jaja i krastavac pa začinite solju i beber. Na kraju umiješajte sitno nasjeckan vlasac.

 

Krompir salata s preljevom

  • Potreban materijal:

1/2 čaša jogurta
1/2 čaša lagane majoneze
kašika nasjeckanog peršuna
2 kašike senfa
zgnječeno čehno bijelog luka
1/2 kg kuhanog, na kocke nasjeckanog krompira
2-3 stručka mladog luka
ocat
so
biber

 

  • Priprema:

Jogurt, majonezu, senf, bijeli luk, so, biber, ocat i peršun dobro izmiješajte pa prelijte preko krompira, luka i celera. Promiješajte i čuvajte na hladnom do posluživanja.


Ledene kocke

  • Potreban materijal:

Tijesto:
8 bjelanjaka
12 kašika šećera
10 kašika brašna

Temeljna krema:
8 žumanjaka
10 kašika šećera
40 dag margarina

Krema od vanilije:
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 kašika brašna
vanilin šećer
1 kašika šećera

Krema od čokolade:
4 dl mlijeka
1 puding od čokolade
1 kašika brašna
čokolada u prahu
1 kašika šećera

Premaz:
1 šlag pjena

  • Priprema:

Bjelanke istući u čvrst snijeg i dodati šećer, te na kraju lagano umiješati brašno. Uliti u namašteni lim i peći na 150ºC. Na pari gusto skuhati žumanjke pjenasto umućena sa šećerom. U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margagarin. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno,vanilin šećer i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati pola temeljne kreme. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno, čokoladu u prahu i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati preostalu temeljnu kremu. Šlag pjenu pripremiti s mlijekom prema uputi na poleđini vrećice. Ohlađeno tijesto premazati kremom od čokolade, poravnati i ostaviti oko 15 minuta u hladniku da se stegne, zatim kremom od vanilije i sve premazati šlag pjenom. Ostaviti u hladniku do idućeg dana da se dobro ohladi. Rezati na veće kocke.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!