Ilda Alibegović traži ukidanje finansiranja političkih partija iz budžeta - Novac usmjeriti prema porodiljama!

Sjajna inicijativa

Ilda Alibegović traži ukidanje finansiranja političkih partija iz budžeta - Novac usmjeriti prema porodiljama!

Objavljeno na dan 26.03.2019 - 12:53 | Izvor: USKinfo.ba |


Zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Ilda Alibegović na jučerašnjoj redovnoj sjednici Skupštine USK-a pokrenula je Inicijativu za ukidanje finansiranja političkih stranaka iz Budžeta USK-a. Radi se o iznosu od 192 hiljade KM na godišnjem nivou, koje bi zastupnica Alibegović usmjerila na vraćanje milionskih dugova Kantona.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se političke stranke mogu, ali ne moraju, finansirati iz javnih budžeta Bosne i Hercegovine. Prema podacima CIK-a (Centralne izborne komisije), izdvajanja iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini za finansiranje političkih subjekata u 2017. godini bila su planirana u iznosu od 18.583.888.93 KM, dok je u proteklih deset godina iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima isplaćeno više od 300 miliona KM.

U Budžetu Unsko-sanskog kantona za tekuću godinu za političke stranke planirano je 192.800, KM.

Sigurna sam da se ovaj novac može mudrije iskoristiti za stvari koje su od egzistencijalnog značaja za naše građane. U proteklom periodu neka gradska, odnosno općinska vijeća su pokazala političku volju te su ukinula finansiranje političkih stranaka iz budžeta. To su učinili Donji Vakuf, Zenica, Visoko i Ključ. Ovaj primjer na lokalnom nivou mogli bismo pratiti i mi na kantonalnom nivou.

Ukoliko bi ova inicijativa naišla na vašu podršku planirana sredstva za pomenuto finansiranje bi se moglo utrošiti u izmirenje trenutnih milionskih dugovanja, a samo jedan od primjera je zaostatak isplate porodiljama, koje nažalost nije jedino neizmireno dugovanje. Uz ovo postoje i mnogo druga dugovanja prema socijalno ugroženom stanovništvu, gdje bi ova sredstva bila više nego korisna, rekla je zastupnica Alibegović prilikom podnošenje Inicijative.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!