Ilhana Škrgić: Veganka sam 10 godina

USK

Ilhana Škrgić: Veganka sam 10 godina

Objavljeno na dan 10.02.2020 - 10:59 | Izvor: USKinfo.ba | radiovkladusa.ba


Glavni sastojak svakog obroka gotovo svima u BiH je meso, ali ima i onih koji ne samo da su iz svoje ishrane izbacili meso, već su se odrekli svega što ima veze sa životinjama. 

Ne jedu ništa životinjskog porijekla, ne koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koja su testirana na životinjama, ne posjećuju cirkuse i zoološke vrtove. Oni su vegani, a već 10 godina veganka je i naša sugrađanka Ilhana Škrgić. Prije toga oko 5 godina bila je vegetarijanka. Kaže ovaj stil života odabrala je isključivo iz etičkih razloga. Iskreni je ljubitelj životinja i bilo bi licemjerno voljeti ih, a imati ih i na tanjiru.

Hrana koju vegani jedu isključivo je biljnog porijekla, ali zato ne nedostaje okusa i mirisa, kaže Ilhana. Kad se odreknete hrane životinjskog porijekla, ponudi se raznoliko voće, povrće, i žitarice kojima zadovoljite potrebe organizma za svim pa i proteinima.

Ilhana planira napisati vegansku kuharicu sa bosanskim receptima. Ističe da nije teško biti vegan u BiH. Ljudi oko nje reaguju s par pitanja, a porodica i prijatelji je podržavaju i uvijek se potrude da joj skuhaju nešto bez mesa i jaja. Ilhana kao i većina vegana nastoji druge upoznati da veganstvo znači i zaštita okoliša i upozoriti ih da je mesna industrija druga po redu po zagađenju okoline. Poziva ih da podrže globalnu akciju “Ponedjeljak bez mesa (Meatless Monday)”. Cilj akcije je smanjenje konzumacije mesa za 15% što bi doprinijelo poboljšanju zdravstvenog stanja populacije, smanjilo proizvodnju životinja radi hrane, te ublažilo klimatske promjene. Akciju podržavaju mnogi humanitarci poput Paul McCartneya, te Oprah Winfrey.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!