Imena i plate zaposlenih u javnom sektoru od danas dostupni javnosti

KANTON SARAJEVO

Imena i plate zaposlenih u javnom sektoru od danas dostupni javnosti

Objavljeno na dan 18.04.2019 - 10:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, gdje je moguće pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih, dostupan je od danas široj javnosti.
U dostupnoj bazi podataka se nalazi više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Javnost će od sada imati uvid u plaće zaposlenih, porijeklo imovine, poticaje, inspekcijske nadzore, koncesije, revizije... Sve se može pronaći na web stranici AntiCorrupiKS.

Registar su predstavili šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, a govorili su i čelnik Skupštine KS-a Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton.

Premijer Forto otkrio je da trenutno imaju oko 17 hiljada ljudi u sistemu, a da bi na kraju trebalo da bude više od 20 hiljada imena i prezimena u registru. 

"Nedostaju neki iz tehničkih razloga, recimo KCUS, ali on možda i nije iz tehničkih razloga. Ali, mislim da će svi doći na našu ideju. U onom trenutku kada svi, koji su u javnom sektoru, prepoznaju da je javni interes ono što treba da bude vodilja u radu onda ćemo imati prave i veće iskorake u borbi protiv korupcije", rekao je on

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS zadužen je za uspostavu, održavanje i ažuriranje registra.

Šed Ureda za borbu protiv korupcije Eduan Kafedžić je otkrio da su posljednjih mjeseci radili pod velikim pritiskom koji dolazi iz raznih centara moći.

"Svakodnevno smo na prvoj liniji fronta da dođemo do podataka. Danas predstavljamo novi tehnološki koncept u borbi protiv korupcije. Naš tim je samostalno izradio ovaj softver koji će raditi na borbi protiv korupcije. Izdvajamo server iz sistema Vlade da bi izbjegli bilo kakve manipulacije", rekao je Kafedžić.

Ranije je najavljeno da je registar kompatibilan sa zahtjevima međunarodnih konvencija koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina, a koji se bave pitanjima uređenja odnosa u javnom sektoru i antikorupcijskom politikom. Cilj uspostave registra je pružanje uvida javnosti u trošenje javnih sredstava. 

Podsjećamo, Vlada KS je na sjednici održanoj 21. februara 2019. godine donijela odluku o uspostavljanju Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Stupila je na snagu 1. marta 2019. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!