Imovina Dubravke Šuice iz HDZ-a za 20 godina narasla za 10 miliona KM

NOVA POTPREDSJEDNICA EK

Imovina Dubravke Šuice iz HDZ-a za 20 godina narasla za 10 miliona KM

Objavljeno na dan 12.09.2019 - 10:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dubravka Šuica, koja bi uskoro trebala postati potpredsjednica Ervopske komisije za demokratiju i demografiju, te najbolje rangirana i plaćena hrvatska dužnosnica - mjesečno će imati plaću od čak 150.000 kuna odnosno skoro 40.000 KM.

Slobodna Dalmacija analizirala je uspon dubrovačke političarke imotskih korijena, koja je na početku svoje karijere posjedovala tek stan u Gržu od šezdesetak kvadratnih metara.

Dvadesetak godina kasnije imovina njene porodice procijenjena je na čak pet miliona eura odnosno skoro 10 miliona eura. S vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola miliona američkih dolara.

Šuica, profesorica engleskog i njemačkog jezika 1981. zaposlila se u Osnovnoj školi "Lapad" gdje je radila do 1988., kada prelazi u srednjoškolski Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, gdje je radila kao nastavnica engleskog i njemačkog jezika. A onda 1990. učlanjuje se u HDZ.
Odmah ulazi u obrazovni odjel lokalne HDZ-ove vlasti. Sredinom devedesetih postaje direktoricom dubrovačke Gimnazije, a 1997. na listi HDZ-a izabrana je za gradsku vijećnicu. Godinu dana poslije postaje županijska vijećnica i predsjednica dubrovačkog HDZ-a.

Na izborima 2000., ulazi u Sabor, a 2001. Nakon dva uzastopna mandata pobijedio ju je Andro Vlahušić, a Šuicinu "vladavinu" obilježile su sumnje u brojne mutne poslove pogodovanja građevinskom lobiju - od prenamjene zemljišta na Nuncijati, do uređenja "zlatnog zahoda" u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, koje je Grad navodno koštalo 4000 eura po kvadratnom metru.

2012. godine Šuica postaje potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke, a godinu poslije odlazi u Evropski parlament.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!