In Memoriam: Mehmedalija Lilić

...

In Memoriam: Mehmedalija Lilić

Objavljeno na dan 26.06.2021 - 06:42 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


Mehmedalija Lilić je rođen u selu Gođenje u Han-Pijesku 1945. godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Vlasenici, a na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu stekao je zvanje profesora hemije.

Od 1972. godine živi u Bihaću i zapošljava se u bihaćkoj Gimnaziji u kojoj radi sve do 2006. godine kada odlazi u penziju. Bio je pripadnik Armije RBiH u vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata, a nakon rata angažira se i u izradi udžbenika i priručnika za nastavu koji se i danas koriste.

Profesor Lilić je osnivač Ekološkog udruženja ''Japodi''  koje je okupljalo veliki broj mladih ljudi, koji su osvojili mnoge nagrade na državnim takmičenjima u oblasti ekologije. S mladima je profesor Lilić organizirao i mnoge pješačke i planinarske pohode, te neumorno radio na podizanju ekološke svijesti i kulture. Autor je i knjige o rodnom selu Gođenje za koje je bio naročito vezan. Iza Mehmedalije su ostali supruga Ismeta, djeca Lejla i Irfan-Dado i unučad.

Komemoracija profesoru Mehmedaliji Liliću bit će održana u subotu, 26. juna 2021. godine u sali Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a u 11.00 sati, a posljednji ispraćaj na Gradskom groblju Harmani u 17.00 sati.

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!