IN MEMORIAM: MIDHAD KOZLIČIĆ 1954 - 2021.

...

IN MEMORIAM: MIDHAD KOZLIČIĆ 1954 - 2021.

Objavljeno na dan 16.08.2021 - 17:11 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


- Jučer nas je u 67. godini napustio Bišćanin Midhad Kozličić, bh. akademik i profesor emeritus na Univerzitetu u Zadru. Njegova impozantna djela, kojih ima više od stotinu, prevođena su na šest jezika i dio su istraživanja u mnogim zemljama u Evropi i svijetu...

-  Midhad Kozličić je bio historičar svjetskog ranga i kao takav punio je mnoge svjetske biblioteke svojim naučnim djelima.

Bio je inicijator i voditelj postdiplomskog magistarskog i doktorskog studija iz oblasti pomorstva na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslije završene Vojno-mornaričke akademije u Splitu, bio je postavljen za direktora Vojno-pomorskog muzeja u Splitu od 1991. godine, a radio je na Sveučilištima u Splitu i Zadru.


                                                      
Bio je pri kraju pisanja svoje posljednje knjige za Univerzitet u Zagrebu. Svoj Bihać gdje je jedno vrijeme radi i more, kao svoje najveće životne ljubavi, vječito je nosio u srcu, kojima je posvetio sva svoja djela. Smrt ga je zatekla u njegovom gradu na Uni, a njegov vječni grob će biti negdje na pučini mora.

Rođen je u Zenici 1954. godine. Posljednji ispraćaj je u petak, 20. augusta u 8 sati i 30 minuta na groblju Mirogoj u Zagrebu.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!