Incko: Kantoni koji krše Ustav FBiH bez odlaganja da provedu odluku Ustavnog suda

BiH

Incko: Kantoni koji krše Ustav FBiH bez odlaganja da provedu odluku Ustavnog suda

Objavljeno na dan 29.05.2019 - 12:59 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


OHR je danas podsjetio kako je Ustavni sud Federacije BiH je u maju 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona krše Ustav Federacije BiH, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma.

Sud je stoga naložio da ove tri kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od 6 mjeseci. Nijedna skupština to do sada nije učinila.

“Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti”, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko.

Visoki predstavnik poziva kantonalne skupštine da bez odlaganja provedu odluku Ustavnog suda te podsjeća da, do donošenja izmjena ovih kantonalnih ustava, prеdnost imaju odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH koje se direktno primjenjuju.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!