Inspekcija u BiH provjerava dječije kašice i sokove Takovo zbog pesticida

BiH

Inspekcija u BiH provjerava dječije kašice i sokove Takovo zbog pesticida

Objavljeno na dan 11.11.2016 - 10:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na temelju obavijesti Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, nadležni inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini počeli su inspekcijsku kontrolu s ciljem utvrđivanja prisustva na tržištu dječijih kašica i dječijih kašastih voćnih sokova proizvođača "Takovo” a.d. Gornji Milanovac, koji su predmet povlačenja u Srbiji zbog utvrđene nedozvoljene količine ostataka pesticida, saopćeno je iz te agencije.

Prema trenutno dostupnim informacijama, koje je Agenciji dostavila Uprava za inspekcijske poslove RS-a, u Bosnu i Hercegovinu su uvezeni sljedeći sporni proizvodi: "Juvitana" jabuka i banana – dječiji kašasti voćni sok sa šećerom, rok upotrebe 17.02.2018., i "Juvitana" banana i jabuka – dječija kašica sa šećerom, rok upotrebe 21.07.2019.

Agencija raspolaže informacijama da je proizvođač, kompanija “Takovo” a.d. Gornji Milanovac, Srbija, zatražio od uvoznika i distributera u BiH da navedene proizvode odmah stavi u karantenu i ne distribuira kupcima, te će oni biti podvrgnuti superanalizi.

Inspekcijske kontrole su u toku, a Agencija će u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima obavještavati javnost o njihovim rezultatima, navodi se u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!