Investicije od 2,5 miliona KM za novi sistem grijanja bolnice u Bihaću

Premijer USK-a Izudin Saračević

Investicije od 2,5 miliona KM za novi sistem grijanja bolnice u Bihaću

Objavljeno na dan 09.12.2015 - 14:17 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Ugovore o zajedničkom finansiranju za uvođenje novog, energetski efikasnijeg sistema grijanja na biomasu u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, potpisali su danas u Sarajevu ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinagoglu.

Za instalaciju novog postrojenja za grijanje na biomasu, uključujući bojlere, eksterne cjevovode i sistem za kontrolu grijanja u svim zgradama bolnice, Češka razvojna agencija (CZDA) investirat će više od 1.520.000 KM.

Vlada USK-a uložit će 1.000.000 KM za izgradnju novog objekta u kojem će biti postrojenje za grijanje, ali će se tak prostor koristiti i za druge potrebe i usluge, kao što su kuhinja i vešeraj. Ovaj sistem grijanja omogućit će i do 50 posto uštede sredstava, koji će moći biti usmjereni na dodatno poboljšanje usluga za oko 300.000 građana ovog kantona.

Sinagoglu je kazala da su danas potpisali dva ugovora koji su nastavak uspješne saradnje UNDP-a sa CZDA, kao i s Vladom USK-a. Također, dodala je, ugovori su rezultat donatorske konferenciju koja je organizirana za Kantonalnu bolnicu prošle godine u zgradi UN-a u Sarajevu.

Podsjetila je na požar u bolnici u Bihaću 2013. godine, nakon čega je Vlada USK-a uputila poziv UNDP-u da budu njihov partner u mobiliziranju i implementaciji sredstava za obnovu ove bolnice.

– Tokom posljednje dvije godine ta je saradnja rezultirala uspješnom implementacijom oko 2,5 miliona KM uloženih u sanaciju bolnice – kazala je Sinagoglu, dodajući da će zahvaljujući partnerstvu koje su danas ozvaničili i potpisali, novi sistem grijanja za bolnicu u Bihaću biti ugrađen i u funkciji do kraja slijedeće godine.

Skalnik je naglasio da BiH spada u stalne korisnike razvojne pomoći vlade Republike Češke te da svake godine u BiH bude realizirano oko 25 projekata, u ukupnom iznosu od oko tri miliona eura.

Istakao je da je ovaj projekt jedan od najvećih koje trenutno provode te da je veoma koristan jer kombinira tri bitne oblasti.

To znači, pojasnio je, da će projekt omogućiti bolnici da sredstva ušteđena novim sistemom grijanja koristi za pružanje zdravstvenih usluga, zatim drastično će biti povećana efikasnost energije korištene za grijanje, i kao treće, pošto će se kao osnovno gorivo za grijanje koristiti biomasa, također će doprinijeti ekološkom načinu grijanja, prihvatljivijem za okolinu.

Saračević je izrazio zadovoljstvo činjenicom da BiH nije zaboravljena i da pripada porodici UN-a.

Izrazio je nadu da će ova investicija omogućiti kvalitetnije bolničke usluge svim konzumentima te istakao da cijeni pomoć Ambasade Republike Češke i UNDP-a i da se raduje danu kada će projekt biti završen.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!