Marketing USKinfo.ba
Inzko: Nacionalizam sije razdor u BiH i vodi BiH u pogrešnom smjeru

Usporen napredak

Inzko: Nacionalizam sije razdor u BiH i vodi BiH u pogrešnom smjeru

Objavljeno na dan 09.11.2017 - 11:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je jučer u New Yorku, tokom susreta s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Miroslavom Lajčákom, da je napredak u ekonomskim i političkim reformama u BiH znatno usporen.

Razgovarajući o situaciji u Bosni i Hercegovini, Inzko je napomenuo da su se svi lideri u BiH obavezali da će biti predani zajedničkoj viziji EU integracija, te da će raditi na postizanju statusa zemlje-kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće.

"Međutim, napredak je znatno usporen, a nacionalizam koji sije razdor, te učestala osporavanja Mirovnog sporazuma i institucionalnog ustrojstva koje je taj sporazum uspostavio, prijete da odvedu zemlju u pogrešnom smjeru", stava je Inzko.

Podsjetio je i na zabrinjavajući trend nepoštivanja vladavine prava, kao i neophodnost rješavanja problema korupcije i nepotizma.

- Zbog tih problema toliko mladih ljudi bira da napusti BiH i traži bolji život negdje drugo. Međunarodna zajednica treba da se snažnije angažira, posebno kada je u pitanju vladavina prava, a naročito u borbi protiv korupcije - mišljenja je.

Visoki predstavnik čestitao je Lajčáku na izboru za predsjednika Generalne skupštine te mu je zahvalio na stalnom doprinosu euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!