Inzko: U BiH postoje političari koji negiraju genocid, a tvrde da su za EU vrijednosti

GOVORIO U YALEU

Inzko: U BiH postoje političari koji negiraju genocid, a tvrde da su za EU vrijednosti

Objavljeno na dan 08.11.2019 - 11:31 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je Univerzitet Yale, gdje je održao govor na seminaru "Genocid i istorija". On je u svom govoru izrazio razočarenje činjenicom da se genocid u Srebrenici još uvijek negira, uprkos presudama kojima su međunarodni i domaći sudovi zaključili da se događaji iz jula 1995. u Srebrenici kvalificiraju kao genocid.

Visoki predstavnik je također naglasio da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje političari i javne ličnosti koji tvrde da podržavaju evropske vrijednosti, dok istovremeno otvoreno negiraju genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid je općepoznata i ta se činjenica ne može i neće promijeniti.

Visoki predstavnik je zahvalio svima koji su uložili energiju u širenje istine o genocidu u Srebrenici i koji rade na tome da pravda bude zadovoljena, a posebno neumornim Majkama Srebrenice koje su patnju pretvorile u neprocjenjivu bitku za istinu i pravdu u BiH.

Visoki predstavnik je svoj govor zaključio rekavši da je naša ljudska obaveza nastaviti širiti istinu o genocidu u Srebrenici kako se slična tragedija nikada više ne bi ponovila. „Iako se sjećamo prošlosti i borimo za istinu, mora doći vrijeme da se okrenemo budućnosti.

Napokon je došao trenutak da se okrene nova stranica i fokusira na pomirenje. Bosni i Hercegovini su očajnički potrebni političkih lideri koji su spremni da jedni drugima pruže ruku i da od svog naroda zatraže da učini isto kako bi mogli zajednički krenuti dalje."

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!