Irfan Ljubijankić, dokumentarni film

FILM JE NASTAO 1995.GODINE U PRODUKCIJI TELEVIZIJE BIHAĆ I IPS 5.KORPUSA ARBIH.

Irfan Ljubijankić, dokumentarni film

Objavljeno na dan 01.03.2016 - 19:47 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba


Irfan Ljubijankić, je jedan od primjera liječnika i političara koji je na samom početku svoje karijere odavao znake veličine u društveno-političkom životu Bosne bio je humanist koji ni ratu, ni u politici nije odstupao od principa humanosti.

Na počecima političkih uspjeha zadesila ga je smrt. Prekinut je njegov uspješno započeti politički angažman, a njegovom smrću Bosna je izgubila jednog od onih političara koji je po cijenu života obavljao političke misije za njene žitelje. Da nije poginuo na samom početku političke karijere, svi koji su ga poznavali tvrde da bi  to bio nosilac pozitivnih ideja i političkih kretanja u Bosni i oko nje. On je prvi bosanskohercegovacki političar koji je govorio da Bosna mora biti građanska i multietnička. On je politička i ljudska legenda za primjer generacijama.
Poginuo  je kao jedan od graditelja novog vremena za Bosnu i Bosance.

“ Pošto je naš osnovni cilj opstati, mi našem narodu moramo izboriti slobodu, ali ne po svaku cijenu, što znači da cilj ne opravdava sva sredstva. Drugim riječima to znači da trebamo uvijek misliti na osnovne moralne ljudske i etičke norme, ne vraćati zlo jer mi nismo zli ljudi, ne služiti se njihovim lošim metodama i uvijek imati na umu da sve što činimo to drugi gledaju. Ne možemo se mi danas ponašati kao zločinci, ne samo što mi to nećemo već i zato što nam to nije u genima. Naši preci su nam ostavili u amanet, ljudstvo, poštenje, humanost. Tri najviše civilizacijske vrline, u njima je razum i snaga, veća nego u maču. Zato ja danas u ovakvom na oko bezizlaznom stanju, u kakvom se momentalno nalazimo, vjerujem u budućnost BiH. Upravo zato što veliki dio našeg naroda u svojim genima nosi ove civilizacijske vrline i volju za slobodom.” -  dr. Irfan Ljubijankić

Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977. Jedno vrijeme (16 mjeseci) radio je u Libiji kao liječnik opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, poslije čega je ponovo godinu dana proveo u Libiji.

Jedan je od osnivača političke partije pod nazivom Stranka demokratske akcije. Na prvim višestranačkim izborima njegova SDA stranka u Bihaću je odnijela veliku pobjedu, ali se on nije kandidirao ni za općinsku listu vijećnika ni za načelnika općine. Izbore je odradio sa mjesta predsjednika OO SDA Bihać, na radnom mjestu načelnika ORL odjela gradske Opće bolnice. Početkom rata je izabran za predsjednika Okruga Bihać i tu funkciju je obnašao 10 mjeseci. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora SDA. 27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA. Za ministra vanjskih poslova RBiH postavljen je odlukom o izboru Vlade RBiH na sjednici održanoj 23. juna 1994. Na toj dužnosti je poginuo 28. maja 1995. Na zvaničnoj web prezentaciji SDA Bihać nalazio se spisak osnivača OO SDA Bihać na čijem čelu je bio Ljubijankić, ali je isti nedavno uklonjen.

Helikopter kojim je putovao iz Bihaća u Zagreb oboren je raketom hrvatskih Srba nedaleko od hrvatsko-bosanske granice, na teritoriji općine Cetingrad. Sahranjen je 8. juna 1995. u Bihaću. Osim Ljubijankića, tog tragičnog dana život su izgubili i Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu, Fadil Pekić, lični pratilac ministra, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde RBiH, Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i N. Dudajev, članovi posade. Postoje i razne kotraverze oko ovog nemilog događaja gdje se govori o ubistvu. Čak je i Reuf Ljubijankić, brat Irfana Ljubijankića, izjavio kako mu sve to liči na zavjeru ili dogovor o likvidaciji.

Film je nastao 1995.godine u produkciji televizije Bihać i IPS-a 5.Korpusa ARBiH. U dokumentarnom filmu možete pogledati snimke posljednje posjete delegacije na kojoj je na čelu bio dr. Irfan Ljubijenkić, ali i snimke dženaze u Bihaću.

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!