Isplativa proizvodnja: Niče prva plantaža kestena u USK

Poljoprivreda

Isplativa proizvodnja: Niče prva plantaža kestena u USK

Objavljeno na dan 01.07.2019 - 09:27 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Na lokalitetu Radoč, nadomak Bužima, nedavno je podignuta prva plantaža pitomog kestena, čija proizvodnja može biti vrlo isplativa, kažu poljoprivredni stručnjaci u Unskosanskom kantonu.

Vlasnik ove plantaže Nedžad Mušić kaže kako je posadio stotinu sadnica kestena na površini od dva hektara i da se radi o oglednoj parceli, prvoj te vrste na području ovog kantona.

Prema njegovim riječima, radi se o projektu čija ukupna vrijednost iznosi 23.000 maraka, a podržan je od strane Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje, kao i od općine Bužim, koja je obezbijedila 20 posto potrebnih sredstava.

"Plodovi kestena su izuzetno traženi na domaćem i inostranom tržištu, a kod nas je industrija kestena zasnovana isključivo na sakupljačkoj privredi. Prednost plantažnog uzgoja je što se mogu kontrolisati i preduprijediti bolesti koje napadaju ovu kulturu i nanose mnogo štete, kao što su rak kestenove kore ili osa šiškarica", kaže Mušić.

Prema njegovim riječima, plodovi ovako uzgojenog kestena su veći od uobičajenih, što omogućuje i veći profit.

Dodaje da je područje Cazinske krajine izuzetno pogodno za uzgoj kestena, kako zbog klimatskih uslova, tako i kiselosti zemljišta koje pogoduje razvoju ovog drveća.

On je uvjeren u uspjeh ovog ogleda, koji će, kako smatra, trasirati sasvim novi put kada se radi o uzgoju ove kulture.

Inače, na području USK ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge građane.

Također, kesten je vrlo važan i u pčelarstvu, s obzirom na to da je med od kestena nadaleko poznat po svom ukusu i kvalitetu.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!