Isporuka drva kasni, građani cvokoću

Uprkos bogatom šumskom fondu u SBK, nedovoljno ogrjevnog drveta

Isporuka drva kasni, građani cvokoću

Objavljeno na dan 19.11.2019 - 07:30 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


S dolaskom jeseni i hladnijih dana jedan od najvećih problema stanovnika srednje Bosne je ogrjevno drvo, odnosno činjenica da je veliki broj građana, pogotovo penzionera, drva uplatio još na proljeće ili ljeto, ali još čeka na dostavu.

Manje količine

Dok su oni koji su problem grijanja riješili na druge načine, ugradnjom peći na pelet, konvektora ili drugo, za sada mirni, većina građana, pogotovo u ruralnim dijelovima, još se uzda u drva i da će doći do isporuke iz ŠPD “Srednjobosanske šume”.

Vahidin Lušija, izvršni direktor za razvoj, plan i analizu, uređivanje, drvni fond i edukaciju, upozorio je da su količine ogrjevnog drveta kojima raspolaže poduzeće, koje, inače, upravlja svim šumskim fondom na području SBK, daleko manje nego potrebe stanovništva.

- Mi raspolažemo sa 100 do 110 hiljada kubika ogrjevnog drveta, dok su potrebe lokalnog stanovništva, svih udruženja i sindikata daleko veće. Te se potrebe iz godine u godinu povećavaju, a mi imamo određenu drvnu masu koju možemo realizirati - rekao je Lušija.

Krivi prijevoznici

Naglašava da, osim činjenice da drva nema za sve, problem stvaraju i prijevoznici, koji bi građanima trebali dostaviti drva.

- Imamo određene indicije da su pojedini ljudi uplatili, mi smo drva isporučili, a gdje su ona u međuvremenu završila, zaista ne znam. Naše je da isporučimo sa stovarišta ili međustovarišta, sve ostalo je do prijevoznika - kazao je Lušija.

Vijećnici apeliraju

Nedavno su se ovim problemom bavila i dva općinska vijeća – novotravničko i viteško, u kojima su od vlasti zahtijevali reakciju i pomoć.

- Kad se planira isporuka ogrjevnog drveta za 68 članova Udruženja penzionera koji su posljednju ratu uplatili u septembru, a drva još nisu dobili? Apeliram na firmu “Srednjobosanske šume” da što prije dostavi drva kako bi mogli bezbrižno dočekati zimu te da u sljedećim godinama to urade do polovine septembra - upozorio je u Vitezu vijećnik Nikola Šarić.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!