Ispovijest radnice sa Balkana: U Irskoj nas cijene i tamo zarađujemo četiri puta više

!

Ispovijest radnice sa Balkana: U Irskoj nas cijene i tamo zarađujemo četiri puta više

Objavljeno na dan 06.09.2019 - 10:03 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Nezadovoljnih je na sve strane, od učitelja do vozača javnog prijevoza, a između njih nalaze se radnici u zdravstvu.

U srijedu su u Hrvatskoj zdravstveni radnici održali simboličan protest kako bi ukazali na manjak radne snage, što njih tjera da se presele u bolnicu kako bi pokrili svoje smjene i za barem još jednog radnika.

Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Irsku, piše Večernji list.

Tu odluku, kažu, nisu ni trenutak požalile.

"Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dovoljna za tročlanu porodicu. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švicarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopćom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rješenje, ali i mentalitetom. Generalno, željela sam svojoj djeci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih" , rekla je Ivana Nađ za 24 sata.
Prije je bila glavna sestra na Odjelu za hepatobilijarnu hirurgiju i transplantaciju organa u KBC-u Zagreb, a sada radi u Dublinu gdje zarađuje četiri puta više i ima po dvije pauze kada radi 12 sati.

Slična situacija je i s Nikolinom Lisko koja je također u Dublinu gdje, kako kaže, radi za 3.000 eura, dok je u Hrvatskoj radila za 400 eura.

Iako je viši standard i skuplje, ali, kaže, može uštedjeti novac, putovati i priuštiti mnogo više.

"U našoj domovini se struka medicinske sestre ni približno dovoljno ne cijeni. U zadnje vrijeme se jako ružno priča o sestrama što je žalosno. Ovdje, ako se dogodi neka ružna situacija s pacijentom, poslodavac ti odmah pruži podršku i stane iza tebe", rekla je Nikolina Lisko za 24 sata.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!