Ivanić: Za pozitivne pomake u BiH nema ni volje, ni želje

BiH

Ivanić: Za pozitivne pomake u BiH nema ni volje, ni želje

Objavljeno na dan 30.12.2017 - 13:20 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da se ništa spektakularno i posebno pozitivno nije dogodilo u našoj zemlji 2017. godine, a da će i naredna godina, u političkom smislu, propasti. On je u intervjuu za BHRT rekao da za pozitivne pomake vjerovatno nije bilo i nema volje ni želje.

“Meni je bilo iznenađenje spori način odgovaranja na Upitnik Evropske komisije. To je nešto što je neprimjereno dugo i nepotrebno trajalo i što neće biti ni završeno u ovoj godini”, rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao kako nije optimista da će BiH brzo dobiti status kanidata za članstvo u Evropskoj uniji, i da će iz Brisela, nakon što bude odgovoreno na Upitnik stići i novi uvjet.

“Tražit će se i drukčija politička atmosfera. Mi danas nismo sigurni ni hoće li se moći formirati vlast nakon izbora. Očekivati od neke zemlje da dobije status kandidata, a nije u stanju ni da formira vlast, to je potpuno nerealno”, rekao je Mladen Ivanić u intervjuu za BHRT.

On kaže kako se ne bi trebalo nadati ni skorom aktiviranju MAP-a, odnosno približavanju NATO-u jer proces oko upisa vojne imovine na državu ide sporo, o svemu će odlučivati sudski postupci, a to će odužiti kompletan proces.

Ivanić smatra kako je politički stav Republike Srpske, kojeg i sam dijeli, da Bosna i Hercegovina ne može ući u NATO dok tamo ne uđe Srbija, a kako ova zemlja korača putem, kako tvrde, vojne neutralnosti, teško je očekivati da će biti pomaka BiH na putu ka NATO-u.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije optimista da će 2018. godina biti bolja od ove koja je na izmaku. Kaže kako je bio optimista na početku mandata, pa je predlagao da tri člana Predsjedništva obiđu tri mjesta stradanja, da tamo polože vijence i da ništa ne govore. Kada to nije bilo moguće organizirati, kaže, prestao je biti optimista.

“Mislim da će naredne godine biti nastavljena jedna vrsta primitivnog sukoba na političkoj sceni, galame, potcjenjivanja političkih protivnika, izigravanja i da će to biti godina koja će u političkom smislu riječi, nažalost propasti”, prognozira Mladen Ivanić.

Ipak, on smatra da će ekonomija napredovati i to zbog toga što je, zahvaljujući našem političkom sistemu, ona u dobrom dijelu odvojena od vlasti.

Član Predsjedništva Mladen Ivanić se nada i da će 2018. godina donijeti malo više optimizma među obične ljude.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!