Ivica Dačić: Srbija ima otvorena pitanja sa susedima

!

Ivica Dačić: Srbija ima otvorena pitanja sa susedima

Objavljeno na dan 06.07.2019 - 14:09 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da i dalje ima otvorenih pitanja u vezi sa susjedima Srbije, te se i danas još traga za Srbima koji su "poginuli i nestali s tih prostora".

"Teško je prihvatati kompromise koji su politički nužni, a dati oproštaj za lične nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno", rekao je Dačić u Ubu, na svečanom uručenju 20 stanova za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa koji se finansira donatorskim sredstvima, a najveći donator je EU. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka Saveta Evrope za razvoj, program u Srbiji sprovodi Кomeserijat Srbije za izbeglice i migracije, u saradnji s lokalnim vlastima, i uz nadzor UNHCR i OEBS-a.

Ministar je rekao da Srbija "čvrsto stoji na putu pridruživanja Evropskoj uniji" i da novčani poklon EU za Fond Regionalnog stambenog programa predstavlja dokaz pomoći u tom smeru i "razumevanja za naša stradanja u ratu na prostorima bivše Jugoslavije", prenijelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izgradnja 20 stanova na Ubu, u kojima će trajno biti smješteno 60 ljudi, iz fonda Regionalnog stambenog programa je plaćena sa 415.690 evra, a iz budžeta Opštine Ub 14 miliona dinara.

"Regionalni stambeni program u Srbiji obezbedio je sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od sedam hiljada izbegličkih porodica. Do sada je, u okviru tog programa, stambeno zbrinuto 3.528 izbegličkih porodica. Gradi se na više od 40 lokacija", rekao je Dačić.

Dačić je predsjedniku Opštine Ub Darku Glišiću zahvalio što je Opština dala dio novca, zemljište i infrastrukturu, a za pomoć je zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju, zamjeniku šefa misije OEBS u Srbiji Džozefu Melotu i komesaru Srbije za izbjeglice i migracije Vladimiru Cuciću.

"Uskoro ćemo se videti u Vršcu, Bajinoj Bašti, Кikindi, Vrnjačkoj Banji, Golubincima, Temerinu i drugim mestima gde se završavaju stambene jedinice za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa", rekao je Dačić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!