Iz Islamske zajednice odgovorili: Može li se teravija klanjati kod kuće?

BiH

Iz Islamske zajednice odgovorili: Može li se teravija klanjati kod kuće?

Objavljeno na dan 23.04.2020 - 12:00 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije večeras će se u 20 sati ozvaničiti početak svetog mjeseca za muslimane - ramazana.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Večeras se klanja prvi teravih namaz, a na stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini neko je postavio pitanje da li se teravija može klanjati individualno i kod kuće.

"Teravih namaz (teravija) može se klanjati i individualno u kući, ali je bolje klanjati je u džematu. Dakle, ko bude spriječen da ode u džamiju na namaz, sunnet je da klanja teravih namaz, nakon jacije, a prije vitara, sam ili u kućnom džematu. 

Može klanjati onoliko rekata koliko je u stanju, a bolje je da to bude dvadeset rekata, kako je uobičajeno kod nas. Džemat za teravih namaz čine minimalno dvije osobe. Maksimalan broj klanjača teravih namaza nije ograničen", piše u odgovoru.

Kako je ranije naglašeno vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini će biti organiziran u okvirnu vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koroanvirusa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!