Iz NATO-a tvrde da odlično sarađuju sa Srbijom: Obučavamo im vojnike, pružamo pomoć

STVARNOST JE DRUGAČIJA

Iz NATO-a tvrde da odlično sarađuju sa Srbijom: Obučavamo im vojnike, pružamo pomoć

Objavljeno na dan 12.08.2020 - 07:56 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Iako se anti-NATO politika na srbijanskoj političkoj sceni često demonstrira kako bi se stekao privid da ova država isključivo slijedi Rusiju, činjenice koja su prezentirane iz sjedišta Alijanse govore nešto sasvim suprotno.

Kako su za Glas Amerike odgovorili, NATO-a, često obučava srbijanske vojnike za međunarodne mirovne misije, a istaknuto je i da je Sjevernoatlantska alijansa u proteklih 20 godina milionima eura pomogla Srbiji u uništavanju više od 230 tona zastarjele municije.

“Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u redovnom je kontaktu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima. Naše partnerstvo je obostrano korisno u brojnim oblastima. Naprimjer, radimo zajedno kako bismo bili što bolje pripremljeni za poplave i šumske požare i pomažemo Srbiji u reformi snaga bezbjednosti i institucija”, navedeno je u odgovoru.

Srbija i NATO zajedno rade i na pružanju pomoći drugim zemljama, naprimjer, obučavanjem iračkih vojnih medicinara, a Srbija je od 2006. godine doprinijela u više od 30 aktivnosti u okviru programa NATO Nauka za mir i bezbjednost, navodi se za Glas Amerike.

"Više od 20 godina pomagali smo održavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naša predstavništva u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i saradnju, a politika koju vodimo u regionu, uključujući i politiku otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i pospešivanje saradnje”, zaključuje se u odgovoru.

Foto:Ilustracija/Shutterstock


TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!