Iz Vlade RS tvrde da je Akcioni plan usvojen bez njihove saglasnosti

ŽALBA IZ BANJE LUKE

Iz Vlade RS tvrde da je Akcioni plan usvojen bez njihove saglasnosti

Objavljeno na dan 17.10.2019 - 08:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske tvrde da je Vijeće ministara BiH, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, usvojilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, bez saglasnosti Vlade RS.

"Iako su nadležne institucije RS učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti, Vijeće ministara u tehničkom mandatu je bez saglasnosti Vlade RS usvojio taj akcioni plan", navodi se u saopćenju iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

Tvrde da nije tačna informacija da usvojeni dokument sadrži 729 mjera za realizaciju 115 prioriteta Evropske komisije.
"Institucije u BiH usaglasile su 691 mjeru od navedog broja, dok je preostalih 38 mjera još uvijek u procesu usaglašavanja koje se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Sve dok se navedene mjere ne usaglase u okviru mehanizma koordinacije, one ne mogu biti tretirane kao sastavni dio Akcionog plana", navodi se u saopćenju.

Vlada RS, kako dodaju, ostaje posvećena procesu evropskih integracija uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti kao i poštovanje usaglašenog mehanizma koordinacije, te pozivaju Vijeće ministara, koji djeluje, kako tvrde, u tehničkom mandatu, da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade RS.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!