Izbori u Izraelu: Netanyahu se ne usuđuje proglasiti pobjedu, oponent Benny Gantz nagovještava trijumf

NAPETO

Izbori u Izraelu: Netanyahu se ne usuđuje proglasiti pobjedu, oponent Benny Gantz nagovještava trijumf

Objavljeno na dan 18.09.2019 - 09:57 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije proglasio pobjedu niti poraz u govoru u prostorijama svoje stranke Likud, pošto ni on niti njegov glavni protivnik Benny Gantz nisu uspjeli da osiguraju većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima, prema izlaznim anketama.

Netanyahu je izjavio da će sačekati zvanične rezultate glasanja i da će raditi na uspostavljanju "snažne cionističke vlasti", koja će predstavljati stavove većine Izraelaca.

Gantz, lider stranke Plavi i bijeli, izjavio je da izgleda da je Netanyahu poražen, ali da to mogu potvrditi samo zvanični rezultati.

On je istakao je da se čini da je njegova stranka ispunila svoju misiju i obećao da će raditi u smjeru formiranja jedinstvene vlasti.
Konačni rezultati jučer održanih izbora biće objavljeni za najmanje sedam dana, ali će izraelski parlament Kneset objavljivati rezultate tokom prebrojavanja glasova.

Izraelski televizijski kanali su nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta procijenili da je stranka Likud osvojila između 30 i 33 mjesta u parlamentu, a da je stranka Plavi i bijeli osvojila između 32 i 34 mandata u skupštini od 120 poslanika.

Da bi ostao premijer, Netanyahu mora osvojiti relativnu većinu, a nakon toga osigurati koaliciju od najmanje 61 mjesta u parlamentu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!