'Izetbegović 2017. odlučno poručio da će se vanjska politika voditi u BiH'

BiH

'Izetbegović 2017. odlučno poručio da će se vanjska politika voditi u BiH'

Objavljeno na dan 06.09.2019 - 14:22 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Prošle su dvije godine od kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović tokom posjete Beogradu poručio da se vanjska politika naše zemlje neće voditi u Beogradu, nego u Sarajevu od strane kolektivnog šefa naše države.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Od tada se malo toga promijenilo, a Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) i dalje po svoje odluke i razmišljanja odlaze u Beograd i Zagreb.

Primjetila je to i analitičarka Ivana Marić koja je najnovije dogovore Dodika i Čovića s Vučićem i Plenkovićem opisala s jednom rečenicom „Izetbegović 2017. u Beogradu: Vanjska politika Bosne i Hercegovine bit će vođena u Sarajevu“!

Zapravo pozivi susjednim državama da s BiH grade odnose na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta države BiH ostaje samo slovo na papiru. Hrvatska i Srbija na to su se obavezale i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i to je jedini način da ostvare i vlastite interese, ali to nikako da shvate i bh. političari koji po 'mišljenja' idu u Srbiju, odnosno Hrvatsku.
S obzirom da je Dodik i član Predsjedništva, a za članove Predsjedništva BiH nema kontrolnih mehanizama za službena putovanja, za sadržaj susreta, čak, niti za trošenje novca građana ove zemlje, očekivati je sve učestalija putovanja.

Nema nikakve odgovornosti za sadržaj i suštinu njihovog posla. Jesmo li došli do stanja u kojem svaki član Predsjedništva može voditi svoju vanjsku politiku, bez kontrole i daleko od smjernica njihove institucije? Što će im smjernice o vanjskoj politici, koji su njihov ključni interni akt?

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!