Izetbegović o pregovorima sa HDZ-om: SDA je za dogovor, ali ne odustaje od svojih stavova

NISU DALEKO STIGLI

Izetbegović o pregovorima sa HDZ-om: SDA je za dogovor, ali ne odustaje od svojih stavova

Objavljeno na dan 21.01.2020 - 07:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Neuspjesi SDA i HDZ BiH da u proteklom periodu približe stavove o formiranju vlasti na nivou FBiH i dalje nailaze na kamen spoticanja vezan za izmjene Izbornog zakona.

Ovi pregovori koji se vode iza zatvorenih vrata prelili su se i na dogovore o održavanju lokalnih izbora ove godine u Mostaru i ponovo pokazali dubok jaz dviju politika, što su potvrdili i lideri ovih stranaka.

"HDZ je pri svojim stavovima, ali smo i mi pri svojim stavovima. Tako da teško će to biti približiti. Nije nemoguće. Mislim da mi preko 31. marta nećemo moći ići, to je zadnji rok da se ta stvar završi. Očekujem od HDZ-a da ne spaja i ne uslovljava nečim što je na državnom nivou ono što treba uraditi na nivou FBiH”, izjavio je za Federalnu televiziju predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Odranije je poznato da HDZ insistira na primjeni modela po kojem kantoni u kojima dominantno ne žive Hrvati više ne bi davali svoje predstavnike u Dom naroda FBiH. Sličan model bi primijenili i za izbor člana Predsjedništva BiH. Stoga je lider ove stranke Dragan Čović naglasio da to pitanje žele riješiti "u paketu" kako bi relaksirali odnose i vratili povjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Čović je jučer u intervjuu za Fenu također izrazio nadu da će do kraja marta posao biti priveden kraju, ali se dotakao i izbora u Mostaru poručivši da će oni biti organizovani 2020. godine. On je uvjerenja da pitanja izbora u Mostaru treba riješiti u paketu sa Domom naroda FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH.

Međutim, Gradski odbor SDA Mostar poručio je danas da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja te istakao da, ukoliko se nastavi vezivanje Mostara za druge nivoe vlasti, izbori mogu biti održani samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika.

Nova runda pregovora na relaciji SDA - HDZ BiH trebala bi uslijediti ove sedmice.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!