Izetbegović odgovorio na pismo poslanika:Tražit ću od svih da štite Ustav BiH

PREDSJEDNIŠTVO BiH

Izetbegović odgovorio na pismo poslanika:Tražit ću od svih da štite Ustav BiH

Objavljeno na dan 22.07.2016 - 16:19 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Denisu Bećireviću, Saši Magazinoviću, Maji Gasal-Vražalica, Mirsadu Mešiću, Mensuri Beganović, Damiru Bećiroviću, Šemsudinu Mehmedoviću, Zaimu Backoviću i Jasminu Emriću, odgovorio je na njihov javni poziv, piše Patria.

- Pročitao sam vaš javni poziv u kojem od mene tražite da organiziram razgovor sa državnim poslanicima, državnim ministrima i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka „koji nisu učestvovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i pokušaju unilateralanog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.“

Svjedoci ste da ja kao član Predsjedništva BiH, od prvog dana kada sam izabran na ovu funkciju, poduzimam sve Ustavom i zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Moje aktivnosti su posebno bile usmjerene na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, na zaštitu povratnika i izbjeglica te na postizanje jednakopravnosti i uklanjanje diskriminacije na svakom dijelu teritorije BiH.

To ću bez ikakve rezerve nastaviti da činim i u budućnosti, u okviru nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH. Tako će biti i sa protivustavnom i antidejtonskom odlukom Narodne skupštine entiteta RS o održavanju navedenog referenduma. Zadatak Narodne skupštine entiteta RS nije da organizira referendume o odlukama Ustavnog suda BiH, već da te odluke, kao konačne i obavezujuće, bezrezervno sprovodi.

Očekujem i tražit ću od svih institucija BiH, a u ovom slučaju prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum – istakao je Izetbegović.

Dalje piše da će Izetbegović tražit i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i Vijeća za implementaciju mira, da u skladu sa svojim ovlastima poduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

- Dijelim vaše mišljenje da predmetna odluka Narodne skupštine entiteta RS predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stoga razumijem vašu zabrinutost i potrebu da na ovakav način reagirate. Međutim, smatram da sastanci na kojima bi bili prisutni samo pojedini predstavnici institucija BiH neće polučiti institucionalni odgovor koji je ovom slučaju potreban. Zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti.

U tom smislu i od vas očekujem da iskoristite vaš uticaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao zastupnici u najvišem zakonodavnom organu BiH – dodao je Izetbegović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!