Izetbegović razgovarao s Brammetrzom, naglašena važnost regionalne saradnje na predmetima ratnih zločina

Pred zatvaranje MKSJ

Izetbegović razgovarao s Brammetrzom, naglašena važnost regionalne saradnje na predmetima ratnih zločina

Objavljeno na dan 06.11.2017 - 12:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas s glavnim tužiocem Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom.

Tužilac Brammertz boravi u BiH u sklopu priprema za svoj redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predočen Vijeću sigurnosti UN.

Zatvaranjem MKSJ krajem ove godine, Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzet će preostale obaveze Tužilaštva MKSJ.

Saradnja BiH i Tužilaštva MKSJ, regionalna saradnja u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, bile su glavne teme sastanka.

Razgovarano je o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija, kao i ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, a sve u cilju izrade izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Rečeno je da je regionalna saradnja potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina i da treba izbjeći politiziranje Strategije, te da je potrebno aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Istaknuto je da će nakon zatvaranja MKSJ glavni zadatak biti na vladama i pravosudnim sistemima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužioca MKSJ i MMKS Sergea Brammertza.

Sastanku su prisustvovali Igor Planinić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, te Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu pri MKSJ.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!