Izetbegović: Schmidt će možda moći više da učini za BiH od Inzka koji ostaje naš prijatelj

Promjene u OHR-u

Izetbegović: Schmidt će možda moći više da učini za BiH od Inzka koji ostaje naš prijatelj

Objavljeno na dan 27.05.2021 - 14:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da će njemački diplomata Christian Schmidt, koji je imenovan za novog visokog predstavnika u BiH, možda imati veću podršku od svog prethodnika Valentina Inzka i da će moći da "učini više za BiH".

"Možda ćemo dobiti čovjeka sa jačim leđima, sa većom podrškom, pa će neke stvari moći da se urade", rekao je Izetbegović.

On tvrdi da BiH neće dobiti čovjeka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamjernijeg visokog predstavnika od Valentina Inzka.

"Ovako ostaje da naš prijatelj Inzko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Schmidtom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mjesta", rekao je Izetbegović.

Njemački diplomata Christian Schmidt imenovan je za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom, saopšteno je iz Vijeća za provedbu mira (PIC).

U saopštenju se navodi da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a službeno danas u Sarajevu imenovali Schmidta za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka.

"Upravni odbor se raduje saradnji sa Schmidtom, nakon što 1. avgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka Inzka stupiti na snagu", navodi se u izjavi ambasadora PIC-a.

Foto: D. S./Klix.ba

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!