Izložba grafika „Otisci multioriginalne BiH II“ od petka u Bosanskoj Krupi

Djela su nastala na istoimenoj grafičkoj radionici

Izložba grafika „Otisci multioriginalne BiH II“ od petka u Bosanskoj Krupi

Objavljeno na dan 03.03.2016 - 09:21 | Izvor: USKinfo.ba |


U bosanskokrupskoj Gradskoj galeriji u petak će biti postavljena  izložba grafika pod nazivom „Otisci multioriginalne BiH II“. Svečano otvaranje, uz obraćanje zvanica, planirano je u 19,00 sati. Izložba će biti otvorena od 04. do 14. marta 2016. godine.

Djela su nastala na istoimenoj grafičkoj radionici koja je održana u Bosanskoj Krupi u junu prošle godine u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a koja je okupila studente likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, te Nastavničkog fakulteta univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. 

Na otvaranju izložbe, između ostalih, govorit će direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem Stojanov i Danis Fejzić, uz dobrodošlicu domaćina izložbe Saliha Suljanovića. 

Izložba je kruna rada i saradnje pet obrazovnih institucija iz više krajeva BiH, veće grupe umjetnika i mladih koji su započeli saradnju u aprilu 2014. na grafičkoj radionici u Počitelju, nakon koje su uslijedile izložbe grafika u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju i Širokom Brijegu, da bi intenzivirali saradnju kroz radionicu u Bosanskoj Krupi u junu 2015. godine. 

Grafičke radionice i izložbe „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ kroz angažirani umjetnički izričaj educiraju, omogućavaju razmjenu iskustva, promoviraju originalnu umjetničku bh. grafiku, naglašavaju autentične vrijednosti Bosne i Hercegovine – ljude i krajeve, te uopće stvaraju prostor za upoznavanje i povezivanje mladih iz različitih etničkih grupa i iz različitih sredina.

Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost temelji se na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Kao takav, projekt nastoji prepoznati mogućnost za povezivanje u svim segmentima našeg društva, uključujući umjetnost, sport, medije, mlade, nevladine organizacije, zvanične strukture vlasti, ranjive kategorije itd.

U projektu PRO-Budućnost Općina Bosanska Krupa partnerski učestvuje sa Opštinom Novi Grad (Bosanski Novi).
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!