Izrael zadržao 122 miliona eura koje je trebao dati Palestincima

U znak protesta protiv finansijske pomoći

Izrael zadržao 122 miliona eura koje je trebao dati Palestincima

Objavljeno na dan 18.02.2019 - 09:14 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Izrael će zamrznuti 122 miliona eura koje je trebao doznačiti Palestinskoj samoupravi u znak protesta protiv finansijske pomoći koju potonja isplaćuje porodicama palestinskih zatvorenika, saopćio je u nedjelju premijerov ured.

Kako navode izraelske vlasti, taj iznos odgovara sredstvima koja je Palestinska samouprava u 2018. isplatila "teroristima u zatvorima, njihovim porodicama i bivšim zatvorenicima". 

Izraelska vlada mora Palestinskoj samoupravi redovito doznačivati PDV i carinu koje naplaćuje na proizvode što ih uvoze Palestinci.

No u julu 2018. izraelski parlament je donio zakon o obustavi tih isplata u vrijednosti novčane pomoći koju Palestinska samouprava isplaćuje počiniteljima protuizraelskih napada i njihovim porodicama. 

Zakon nikad nije zaživio, ali je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) prošle sedmice najavio da će to učiniti pošto je Palestinac u Jeruzalemu ubio mladu Izraelku.

- Riječ je o važnom zakonu koji ćemo provoditi kao što sam obećao - rekao je Netanjahu uoči donošenja odluke kabineta, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!