Izraelske snage ubile komandanta Islamskog džihada u Gazi

Palestina

Izraelske snage ubile komandanta Islamskog džihada u Gazi

Objavljeno na dan 12.11.2019 - 12:21 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Palestinska organizacija Islamski džihad je objavila kako je jedan od njenih komandanata ubijen u izraelskom udaru na njegovu kuću u Pojasu Gaze.

Oružane krilo organizacije objavilo je informaciju o smrti u utorak, nakon što je Izrael potvrdio kako je meta napada bio 42-godišnji Baha Abu al-Atta.

Iz Islamskog džihada navode kako jei Attina žena također ubijena u eksploziji koja je razorila zgradu u dijelu grada Gaze Shejaiya prije zore. Dodaje se kako su najmanje dvije osobe ranjene.

U saopćenju Islamski džihad navodi kako je Atta provodio "herojski čin" kada je ubijen, bez dodatnog objašnjenja, ali uz obećanje da će biti osvete.

Palestinska grupacija navodi kako je u odvojenom napadu Izrael napao još jednog njenog lidera u njegovoj kući u sirijskoj prijestolnici Damasku.

'Salva raketa je ispaljena ka Izraelu'

"Naša neizbježna odmazda će potresti cionističko tijelo", navodi se, govoreći o Izraelu u saopćenju.

U drugom saopćenju Hamas, grupa koja upravlja Pojasom Gaze, navodi kako Izrael "nosi punu odgovornost za posljedice ove eskalacije" i obećava kako smrt Atte "neće proći nekažnjeno".

Novinar Al Jazeere Harry Fawcett iz Zapadnog Jerusalema javlja kako ubistvo Atte znači "jako opasnu eskalaciju".

"Izrael dugo vremena nije napao nekog vođu u njegovom domu, pa se ovaj udar smatra jako riskantnim", navodi on.

Ubrzo nakon napada salva raketa je ispaljena ka Izraelu, navode svjedoci.

Izraelska vojska je kasnije objavila kako su sirene za zračnu opasnost aktivirane širom centranih i južnih dijelova države.

Još nema informacija o žrtvama i šteti, a izraelska policija navodi kako su iz predostrožnosti blokirane neke ceste blizu Gaze.

'Bomba koja odbrojava do eksplozije'

Izraelska vojska u saopćenju navodi kako je premijer Benjamin Netanyahu odobrio operaciju protiv Atte, koga je okrivio za nedavne raketne, snajperske i napade bespilotnim letjelicama na Izrael.

"Abu al-Atta je bio odgovoran za većinu aktivnosti palestinskog Islamskog džihada u Pojasu Gaze i bio je bomba koja odbrojava do eksplozije", navodi se u saopćenju, u kojem se Atta optužuje za planiranje "bliskih terorističkih napada raznim sredstvima".

Kasnije u utorak su sirijski državni mediji objavili kako je Izrael izveo raketni napad na dom zvaničnika Islamskog džihada u sirijskoj prijestolnici, te kako je tom prilikom ubijen jedan od njegovih sinova.

Državna novinska agencija SANA navodi kako je najmanje dvoje ubijeno tokom napada na kuću civilau Mezzahu, zapadnom dijelug grada, dok je još šestero ranjeno.

Islamski džihad je naveo kako je pogođen dom njegovog političkog lidera Akrama al-Ajourija, a u saopćenju ova grupacija krivi „cionističkog kriminalnog neprijatelja“ za napad.

Još nema komentara iz Izraela o ovom napadu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!