Jaki menstrualni bolovi mogu da ukažu na endometriozu

Zdravlje

Jaki menstrualni bolovi mogu da ukažu na endometriozu

Objavljeno na dan 13.05.2020 - 12:01 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Većina žena u nekom trenutku života osjeti vrlo snažne menstrualne grčeve, ali kada to postane tortura i bolovi se javljaju na više mjesta, uzrok bi mogla da bude endometrioza, kažu ljekari.

Sam naziv bolesti potiče od "endometrijuma", naziva za sluznicu koja oblaže maternicu. Endometrioza je poremećaj kod kog se benigne ćelije endometrijuma naseljavaju i počinju da rastu van maternice, mogu se javiti i na jajnicima bešici ili crijevima.   

Endometriozno tkivo je osetljivo na polne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice, ono raste, zadebljava se i na kraju se ljušti.

Kako brojna druga stanja mogu da izazovu slične bolne simptome, mogu proći godine dok se endometrioza ne dijagnostikuje. Za to vrijeme u zahvaćenim organima mogu da se stvore priraslice i upale. 

Svaka deseta žena, po procjenama stručnjaka, pati od endometrioze. Bol povezan sa endometriozom obično počinje danima prije i traje tokom menstruacije, a nakon toga nestaje.

Bol se može osjetiti u donjem dijelu abdomena, u leđima kao i tokom mokrenja, pražnjenja crijeva ili polnog odnosa.   

Žene sa takvim bolom, posebno ako je povezan sa menstrualnim ciklusom, trebale bi da se obrate svom ginekologu koji može ultrazvučnim pregledom da otkrije da li se radi o endometriozi.  

Lijekovi poput sintetskih progesterona, tableta za kontracepciju i protivupalnih analgetika mogu da budu od pomoći u ublažavanju problema. 

Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom. Mada treba napomenuti da endometrioza često utiče i na samu plodnost žena. TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!