Japan: Kontaminirana voda morat će biti ispuštena u okean

SVIJET

Japan: Kontaminirana voda morat će biti ispuštena u okean

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 11:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Japanska kompanija Tokyo Electric Power ili TEPCO morat će da izbaci radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushima direktno u Pacifik, izjavio je danas ministar za ekologiju Jošijaki Harada.

Nakon što je elektrana oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju 2011. godine TEPCO je iz rashladnih cijevi za hlađenje jezgra prikupio više od milion tona kontaminirane vode u rezervoare smještene na istoj lokaciji.

TEPCO je najavio da do 2022. godine neće više imati prostora za skladištenje vode koja je korištena za sprečavanje topljenja jezgra

"Jedina mogućnost je ispuštanje vode u more. Administracija će voditi raspravu na ovu temu, ali želio bih da iznesem svoje mišljenje", naglasio je Harada na konferenciji za novinare u Tokiju.

Japanska Vlada donijeće konačnu odluku o ispuštanju kontaminirane vode nakon izvještaja stručnog panela.

Harada nije rekao koliko vode treba da bude ispušteno u okean.

Analitičari ističu da bi bilo kakva slična odluka mogla izazvati negodovanje susjednih zemalja poput Južne Koreje koja je prošlog mjeseca pozvala ambasadora Japana radi objašnjenja na koji način će biti riješen problem kontaminirane vode u Fukushimi.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!