Japan uvodi zabranu ulaska iz SAD-a, Kine, Južne Koreje i Evrope

OŠTRIJE MJERE ZA STRANCE

Japan uvodi zabranu ulaska iz SAD-a, Kine, Južne Koreje i Evrope

Objavljeno na dan 30.03.2020 - 08:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Japan planira uvesti zabranu ulaska stranim državljanima koji su nedavno bili u Sjedinjenim Državama, Kini, Južnoj Koreji i većini Evrope u nastojanju da spriječi širenje novog koronavirusa, saopćili su u ponedjeljak vladini izvori.

Mjera bi se odnosila na strane državljane koji su bili u bilo kojoj od navedenih regija u roku od 14 dana od dolaska u Japan.

Od svih japanskih povratnika i stranih državljana koji su putovali izvan zabranjenih područja bit će zatraženo da u karantinu provedu 14 dana i da paze na simptome COVID-19, navode izvori.

Ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je pooštrilo svoje savjete o putovanjima za Sjedinjene Američke Države, Kinu, Južnu Koreju i većinu Europe, uključujući i Veliku Britaniju, na razinu 3, upozoravajući japanske građane da "izbjegavaju sva putovanja" u te zemlje, piše Japantimes.co.

U neka područja Kine i Južne Koreje, poput provincije Hubei i Daegu, kao i više od 20 evropskih zemalja, Japan je već izrekao zabrana ulaska.

Slučajevi koronavirusa porasli su u Sjedinjenim Državama, koje su pretekle Italiju i Kinu i postale zemlja koja je najteže pogođena pandemijom koja je ubila više od 33.000 širom svijeta, pokazuju podaci prikupljeni na Univerzitetu Johnsa Hopkinsa u Sjedinjenim Američkim Državama. Ostali dijelovi Evrope, poput Španije i Njemačke, također su bili pod velikim utjecajem.

Japan je zabilježio relativno malo slučajeva, ali je u Tokiju nedavno doživio snažne pozitivne rezultate testova, što je dovelo do toga da se užurbano spriječi uvoz novih slučajeva.

U nedjelju je u Japanu broj slučajeva koronavirusa iznosio 2.603, uključujući oko 700 s krstarećeg broda Diamond Princess koji je dvije sedmice bio u karantinu u blizini Tokija, sa 66 smrtnih slučajeva.

Kako sve više zemalja zatvara svoja vrata kako bi se zaštitilo od širenja virusa, japanski državljani koji žive ili putuju u inozemstvu sve se teže vraćaju kući.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!