Jarbol sa zastavom BiH visine 14 metara postavljen na lokalitetu kraljevskog grada Visoki

UOČI 1. MARTA

Jarbol sa zastavom BiH visine 14 metara postavljen na lokalitetu kraljevskog grada Visoki

Objavljeno na dan 28.02.2020 - 18:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, danas je postavljen jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine na lokalitetu kraljevskog grada Visoki.

Jarbol je visine 14 metara, otporan na udare vjetara i ostale atmosferske uticaje.

Za taj projekat sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta putem transfera za obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa, nakon čega je Grad Visoko potpisao Ugovor o izradi, transportu i montaži jarbola i zastave sa dobavljačem "Reppu Enterprenad" d.o.o. Janja.

Grad Visoki je podignut na najistaknutijem uzvišenju, među obroncima planinskog vijenca, koji sa južne strane uokviruje proširenu dolinu rijeke Bosne i Visočko polje. 

Prvi spomen samog grada "in castro nosto Visoka vocatum" u povelji mladog bana Tvrtka od 1. septembra 1355. godine, znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini XIV stoljeća, grad ili sagrađen ili je već postojao.

S obzirom na historijski značaj ovog lokaliteta Grad Visoko kontinuirano radi na oživljavanju i afirmaciji kraljevskog grada Visoki kao izuzetne turističke destinacije i jednog od najzačajnijih lokaliteta u hiljadugodišnjoj državnosti Bosne.

U narednoj fazi Grad Visoko će izvršiti uređenje i izgradnju pristupnih staza i osvjetljenje jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Gradske uprave Visoko.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!