Jedinica koja je mogla odbiti svaki neprijateljski napad - Godišnjica Odreda za specijalna dejstva

5. korpus

Jedinica koja je mogla odbiti svaki neprijateljski napad - Godišnjica Odreda za specijalna dejstva

Objavljeno na dan 07.04.2020 - 11:04 | Izvor: USKinfo.ba |


Odred za specijalna dejstva je bila jedinica samoinicijativno organiziranih patriota, a kasnije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na koju su građani tadašnjeg Bihaćkog okruga gledali s ponosom i vjerom da može odoljeti svakom neprijateljskom napadu, a oni su to povjerenje u svim borbenim okršajima svaki put opravdali.

Bez obzira na složenost i težinu, pripadnici Odreda, borbene zadatke odrađivali su hrabro i odlučno s istim ciljem, pobijediti neprijatelja. Pripadnici ove jedinice bili su patriote, dobrovoljci koji su u borbu krenuli da bi zaštitili svoju porodicu i svoj narod.

Odred je u prvim danima agresije na tadašnji Bihaćki okrug, pružio otpor daleko organizovanijem i bolje naoružanom agresoru. Tokom rata postigao je brojne historijske pobjede i podvige u odbrani Bihaćkog okruga, a rasformiran je 15. marta 1994. godine. Odred je imao više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za našu domovinu, 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se dvojica još uvijek vode kao nestali

Kada je 16-og juna 1992. neprijatelj pokrenuo pješadijsko-tenkovski napad na Bihać, pripadnici Patriotske lige, Teritorijalne odbrane  i Odreda za specijalna dejstva su agresora vratili na početne položaje. Tog sudbonosnog dana pripadnici Odreda zajedno sa drugim neustrašivim patriotima zaplijenili su i prvi tenk i „pragu“na Pritočkom grabežu. Željava, Grabež, Golubić, Spahići i Bosanska Bojna samo su neka od bivših ratišta, na kojima je Odred za specijalna dejstva, protiv nadmoćnijeg neprijatelja vodio odlučujuće bitke za očuvanje države  Bosne i Hercegovine.

Zbog teške situacije povodom zabrane okupljanja građana obilježena je godišnjica vrlo skromno polaganjem cvijeća na Humcima I Žegaru.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić se zahvalio u ime građana Bihaća svim pripadnicima Odreda, ali i porodicama šehida i poginulih boraca na sve ono što su učinili kako za građane Bihaća tako i za cijeli Bihaćki okrug.

Ratni komandant Odreda Senad Šarganović je istakao važnost osnivanja ovakve jedinice koja je prva stala u odbranu Bihaćkog okruga I istakao je da nema linije gdje pripadnici Odreda nisu učestvovali u borbama.

Ministar Ermin Zulić smatra da je naša obaveza da se prisjećama važnih datuma za odbranu BiH, ali da se moramo prisjećati boraca naših jedinica jer Odred je prva organizovana jedinica koja je dala svoj pečat kako u odbrani tako i u formiranju brigada te samog 5.korpusa Armije RBiH.

U narednim danima nastavljaju se aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice osnivanja odreda za specijalna dejstva po ostalim gradovima i općinama kantona.

Tekst: RTV USK/arhiva
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!