Jedinstven cjenovnik, novi namet: Skuplji eko test za vlasnike starijih vozila

BiH

Jedinstven cjenovnik, novi namet: Skuplji eko test za vlasnike starijih vozila

Objavljeno na dan 22.03.2017 - 10:52 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima održao je danas sastanak s entitetskim kolegama o problematici eko testova na tehničkim pregledima.

Na sastanku s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za cestovni promet Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić konstatirana je neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda.

Podsjetimo, propisom Federalnog ministarstva za promet i komunikacije, od 1. januara ove godine, eko test postao je obavezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila uz dodatnu naplatu 22-32 KM za vozila s benzinskim motorom, odnosno 36 KM za vozila s dizelskim motorom.

Predstavnici državnog i entitetskih ministarstava na sastanku su donijeli zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je istaknuto, za automobile nižih euro karakteristika plaćat će se veće naknade za eko testove, dok bi se za vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos takse.

Dogovoreno je da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH o vozilima.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!