Jens Stoltenberg izjavio kako Rusija utječe na stav država o pridruživanju NATO-u

SPOMENUO I SRBIJU

Jens Stoltenberg izjavio kako Rusija utječe na stav država o pridruživanju NATO-u

Objavljeno na dan 07.02.2019 - 15:49 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, nedavno je izjavio za Euronews da se Rusija sve više pokušava miješati u unutrašnju politiku balkanskih zemalja i da nastoji omesti njihov put prema NATO-u.
Naime, on je govorio istog dana kada je novoimenovana Republika Sjeverna Makedonija potpisala pakt koji će joj otvoriti put prema pridruživanju NATO-u.

"Rusija se pokušava miješati u političke procese suverenih nacija. Mislim da je to pogrešno. Mi smo poštovali odluke nezavisnih suverenih nacija bez obzira na to žele li se ili ne žele pridružiti NATO-u. U Skoplju smo vidjeli da većina u parlamentu, većina političkih partija želi da nam se Sjeverna Makedonija pridruži i to pozdravljamo. Ali u Srbiji, naprimjer, jasno su izjavili da ne žele da se pridruže NATO-u i mi to poštujemo", izjavio je Stoltenberg za Euronews.

Stoltenberg je također govorio o odustajanju Washingtona i Moskve od Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa. Sporazum, za koji Amerika optužuje Rusiju za kršenje, zabranio je objema zemljama da koriste rakete kratkog i srednjeg dometa.

"Ne želimo novu utrku u naoružavanju i ono što ćemo učiniti jeste da ćemo pokušati uvjeriti Rusiju da se vrati stavkama ugovora", rekao je Stoltenberg.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!