Marketing USKinfo.ba
 Josipović: Umjesto u Zagreb, Grabar-Kitarović je trebala otići u Ahmiće i pokloniti se žrtvama

BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Josipović: Umjesto u Zagreb, Grabar-Kitarović je trebala otići u Ahmiće i pokloniti se žrtvama

Objavljeno na dan 01.12.2017 - 17:45 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


(Patria) - Umjesto što je nakon presude pohitala u Zagreb, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović trebala je otići u Ahmiće da se pokloni žrtvama zločina, izjavio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Kazao je to komentirajući za riječki Novi list govor predsjednice Hrvatske nakon presude čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne, u kojemu je kazala kako "danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika".

- Predsjednica je nakon presude sa službenog puta požurila kući. Bolje bi bilo da je požurila u BiH, recimo u Ahmiće, da se, zajedno s predsjedništvom BiH, posebno predsjednikom Izetbegovićem, pokloni žrtvama zločina kojih se ipak, za razliku od mnogih drugih, sjetila, makar marginalno, pokraj svog obraćanja javnosti - kazao  je Josipović.

Predsjednici, dodaje Josipović, "zaista nije trebalo da krivce za, kako kaže, nepravednu presudu traži u djelovanju bivših dužnosnika".

HDZ je, podsjeća, "to odmah aplicirao na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i Vesnu Pusić, a našao bi se, sigurno će se i naći, još poneko", kaže Josipović, dodajući kako "sumnja da su zaboravili moj odlazak u Sarajevo i govor u Parlamentarnoj skupštini".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, smatra Josipović, ispravno je detektirao dvije strane HDZ-ove ratne politike u BiH: humanu i pozitivnu, ali i tamnu, koju je prepoznao Haški sud.

- Ta je tamna strana kriva za stradanja i zločine, i kriva je za ovu presudu - podsjeća bivši predsjednik.

- Kažu, Mesić je svjedočio. Pa zar je trebao lagati, skrivati dokaze i štititi zločin!? - brani Josipović od predsjednice i HDZ-a politiku svog prethodnika.

- Zar je trebao prekršiti hrvatski zakon koji traži da se sarađuje s Haagom!? Uostalom, taj je Zakon donesen za HDZ-ove vlasti. A HDZ-ova je vlast izručila sve Hrvate koji su bili u Haagu. Ispravno, jer je to bila obaveza Vlade, i po međunarodnom pravu, i po hrvatskom zakonu.

Josipović je u govoru hrvatske predsjednice zapazio nagovještaj i onoga "što je odavno trebala učiniti: suočenje i s vlastitim zločinima te odlučan korak ka pomirenju.

- Da bi u tome bila uspješna, i predsjednica treba prepoznati da je osim onog lijepog lica hrvatske politike prema BiH, postojalo ono drugo, ružno, objektivno štetno za hrvatske interese i mir - istakao je Josipović.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!