Jusko: Zaključci Vlade RS za Vijeće ministara BIH nisu prihvatljivi

Transportna zajednica

Jusko: Zaključci Vlade RS za Vijeće ministara BIH nisu prihvatljivi

Objavljeno na dan 12.07.2017 - 10:37 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Ministarstvo komunikacija i prometa BIH reagiralo je na kriznu situaciju u vezi sa mogućom blokadom pritupa BIH transportnoj zajednici.

Kako se ističe, Ministarstvo je upoznato sa zaključcima Vlade RS od 11. 7. 2017. godine, a vezano za Ugovor o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Evrope.

"Uzimajući u obzir nadležnosti propisane Ustavom Bosne i Hercegovine, drugi zaključak Vlade Republike Srpske u kojim se uvjetuje da prezentiranje stavova u okviru Sekretarijata Prometne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, nije prihvatljiv za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, jer su procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora", navodi se u saopćenju ministra Ismira Juske.

On dalje navodi da "uzimajući u obzir da su odredbe Ugovora usaglašene sa svim zemljama potpisnicama, treći zaključak Vlade Republike Srpske, u kojem se traži preciznije definiranje Ugovora, kao i četvrti kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali ni Evropskoj komisiji koja je prethodno definirala odredbe Ugovora".

 "Dakle, Evropska komisija nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definiranom Ugovoru o Prometnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine naglašava potpunu opredijeljenost saradnje sa entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom Bosne i Hercegovine", ističe ministar Jusko.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!