Kako Arapi kupuju nekretnine u BiH: Utvrđene brojne nezakonitosti, sve prijavljeno SIPA-i

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA

Kako Arapi kupuju nekretnine u BiH: Utvrđene brojne nezakonitosti, sve prijavljeno SIPA-i

Objavljeno na dan 10.08.2016 - 15:52 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim bh. institucijama provela je akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u našoj zemlji, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca, javlja N1, prenosi bh. novinska agencija Patria. Najviše se to odnosi na povećanu prodaju zemljišta Arapima.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je firmi registrovano u BiH, odnosno na terenu provjeriti koliko je fiktivnih firmi.

- Bilo je obuhvaćeno negdje oko 108 firmi koje su ovdje registrovane i čiji su vlasnici stranci gdje je 71 lice iz Kuvajta vlasnik firme, iz Libije 13, UAE 12, Sirije 10 i Katara 2 - kazao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Tokom akcije inspektori Službe za poslove sa strancima izvršili su operativne provjere.

- I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka, a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove firme kupovati nekretnine u BiH. Također smo došli do podataka da trenutno postoje 355 ZK izvadka, gdje su stranci kupili te nekretnine, odnosno 51 pravno lice. Pošto smo provjeravali koji je to osnivački kapital za strane firme strane koje su se registrovale ovdje, to je u 99 posto slučajeva osnivački kapital 2.000 KM. Pa smo došli do podataka da ta neka pravna lica imaju nekretnina koje vrijede sigurno 600, 700 i više hiljada maraka. Pa smo došli do situacije da pomislimo da se radi o krivičnim djelima pranja novca, utaje poreza i ostalo - kazao je Ujić.

On je dodao da su sva saznanja proslijedili drugim sigurnosnim agencijama u BiH, SIPA-i, ali i Poreskoj upravi.

- Sa Poreskom upravom smo u više navrata u posljednjih pola godine održali sastanke i ima dosta pravnih lica koja ne plaćaju poreze, cifre su čak i milionske. Zajedno činimo sve da bi došli do tih sredstava. Naši službenici su stalno na terenu i operativno pokrivamo ono što je naš posao, međutim moraju svi raditi. Ne izdajemo mi rješenja firmama niti možemo utjecati na to. Samo u zadnjih četiri, pet mjeseci bilo je oko desetak protjerivanja stranih državljana zbog pranja novca i ostalog. Služba radi taj dio posla - dodao je Ujić.

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!