Kako je Krajišnik zarobljavao oko Sarajeva - Urnebesan ratni video: Pripadnici tzv. VRS pjevaju ''Bosno moja''

Mirsad Ćatić Čuperak

Kako je Krajišnik zarobljavao oko Sarajeva - Urnebesan ratni video: Pripadnici tzv. VRS pjevaju ''Bosno moja''

Objavljeno na dan 17.05.2019 - 10:35 | Izvor: USKinfo.ba |


Mirsad Ćatić Čuperak, rođen je 1957. godine u Vrnograču kod Velike Kladuše. Vojnu akademiju KOV – smjer Zemaljska artiljerija, pohađao je u Beogradu i završio u Zadru.

Rat u Bosni zatekao ga je u Pazariću kraj Hadžića. Aktivno se uključio u organizovanje odbrane na tom području. Za veoma kratko vrijeme sa svojim saborcima uspijeva postići značajne vojničke pobjede i osloboditi Golo brdo, Treskavicu, hidroelektranu Bogatić, Kijevo, Bjelašnicu, Trnovo i prijevoj Rogoj, te uspostaviti stabilnu liniju, koja je i dočekala dejtonski mir. Ova velika slobodna teritorija na jedinim ratnim vratima Sarajeva rasprostirala se na više od 800 kvadratnih kilometara. 

Prolazeći ratne dužnosti komandanta Artiljerijskog diviziona, komandanta Štaba Teritorijalne odbrane za Hadžiće i komandanta Taktičke grupe 2, biva ranjen u zasjedi na našoj teritoriji, na putu za Grebak. Još nije razjašnjeno ko je izvršilac, a ko naredbodavac atentata. 

Nakon kraćeg liječenja u Konjicu, gdje mu je amputirano desno stopalo i dio šake te djelomično zaliječene ostale rane, prihvaća se dužnosti komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Konjica. Formira dvije brigade i stabilizuje stanje na trusnom konjičkom području. 

Ponovo se vraća na Igman krajem 1992. godine. Stanje s ranama mu se pogoršava i zbog liječenja, napušta Bosnu. Liječen je u Njemačkoj, gdje se, uporedo, angažovao na aktivnom pomaganju ranjenicima iz Bosne i organizovanju povratka dobrovoljaca. Počinje, krajem 1994. godine, raditi u Ambasadi BiH u Njemačkoj, u Bonnu, na dužnosti pomoćnika vojnog atašea. Na traženje svojih saboraca i na poziv najvišeg državnog vrha, vraća se u Bosnu sredinom 1995. godine. Odmah se aktivno uključuje u završne vojne operacije. Kraj rata dočekao je sa svojim Krajišnicima kao neposredni učesnik oslobodilačke ofanzive Petog korpusa Armije BiH. 

Tekst: Bošnjaci.net

Video: Youtube

 

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!