Marketing USKinfo.ba
Kako je pao dnevni red za čak dvije današnje sjednice - Nema rasprave o Domu zdravlja Bihać - Evo kako se glasalo (VIDEO)

Skupština USK-a

Kako je pao dnevni red za čak dvije današnje sjednice - Nema rasprave o Domu zdravlja Bihać - Evo kako se glasalo (VIDEO)

Objavljeno na dan 21.01.2021 - 12:41 | Izvor: USKinfo.ba |


U Bihaću su danas trebale biti održane dvije sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Prvo je trebala biti nastavljena 4. vanredna sjednica Skupštine na kojoj je konačno nakon godinu dana trebalo biti izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog organa, a nakon toga i redovna sjednica.

Sve se pretvorilo u lakrdiju iz jasnog razloga. Ne postoji parlamentarna većina u Skupštini USK-a i ništa ne može biti usvojeno bez pomoći "ruku" iz opozicije, što je priznao i dopredsjedavajući Skupštine Razim Halkić.

Zbog svih današnjih dešavanja u skupštinskoj sali, ali i sličnih situacija iz prethodnog perioda, opozicija je bila izrazito žestoka.

Hronologija događanja

Nastavak 4. vanredne sjednice počinje u 10:00 sati, treba biti izabrano rukovodstvo Skupštine.

Po dolasku u salu u 9 sati novinari saznaju da je zakazan Kolegij i da će se navjerovatnije tražiti otkazivanje sjednice jer nema "većine", odnosno podrške 16 zastupnika.

Na Kolegiju "većina" čak nema ni dovoljan broj da izglasa otkazivanje sjednice (4 ZA, 3 SUZDRŽANA). Dopredsjedavajući prije glasanja traži da se sjednica otkaže i da se bezveze ne glasa kad prukovodstvo ne može biti izabrano. Opozicija odbija, izjašnjava se kao suzdržana i sjednica se mora održati. Na njoj je trebao biti odbijen prijedlog za novo rukovodstvo. Zastupnici koji su još uvijek u "većini" nakon takvog ishoda, da se ne blamiraju, ne žele ući u salu kako bi sjednica započela. Dopredsjedavajući zvoni za početak sjednice, broji prisutne, konstatuje da ima samo 13 zastupnika u sali i konstatuje da nema kvoruma.

Pokušaj održavanja redovne sjednice

Većina zastupnika je u sali.

Premijer i ostali predlagači "skidaju" nekoliko tačaka dnevnog reda, pa od planiranog ostaje samo Dom zdravlja Bihać, Strategija razvoja USK-a za period 2021-2027 i Zakon o obrazovanju odraslih.

Opozicija ne želi podržati takav dnevni red jer tvrde da su izbačene bitne tačke, da su "pomogli" i kod prošlog dnevnog reda i najvažnije, jer su tražili tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o Domu zdravlja Bihać i načinu kako pomoći ovoj ustanovi. Takvu sjednicu tražili su i SDA i DF. Svi opozicionari su se složili u jednom, da im je dostavljena samo informacija o događajima u vezi DZ Bihać i potresa, koju već znaju, ali ne i prijedlog mjera ili načina kako konkretno pomoći i sl. Pada i taj dnevni red. Samo 14 zastupnika glasalo je ZA održavanje sjednice sa ovakvim dnevnim redom.

Evo kako je ko glasao o današnjem dnevnom redu za redovnu sjednicu Skupštine USK-a.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!