Kako su nasilni razbojnik Denis Džuvo i migrant Aboucha Joussef pobjegli iz zatvora u Ustikolini

I DALJE U BIJEGU

Kako su nasilni razbojnik Denis Džuvo i migrant Aboucha Joussef pobjegli iz zatvora u Ustikolini

Objavljeno na dan 13.07.2020 - 11:17 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dvojica zatvorenika koji su pobjegli iz odjeljenja poluotvorenog tipa Kazneno popravnog zavoda Sarajevo u Ustikolini i dalje su u bijegu. Nakon što su prije dva dana preskočili zatvorsku ogradu, policija provodi opsežne aktivnosti kako bi ih locirala.

Iako policijski organi nisu željeli otkrivati identitet bjegunaca, iz pouzdanih izvora saznajemo kako je riječ o 30-godišnjem Denisu Džuvo iz Općine Centar i 23-godišnjem stranom državljaninu Aboucha Joussefu koji su organizovano pobjegli uz pomoć izvana.

Džuvo je u noći 10. jula, negdje oko 20 sati, ostvario kontakt sa svojom nevjenčanom suprugom. Prilikom ovog razgovora navodno je došlo do konflikta. To je bio jedan od razloga za bijeg.

Kako saznajemo, jedan osuđenik u Ustikolini iscenirao je gušenje tako da su svi zatvorenici, službenici i čuvari prišli njemu kako bi mu ukazali pomoć. U međuvremenu Džuvo i Joussef preskočili su ogradu visine 4,5 metra. 

Ova ograda je po svom karakteru nefinalizirana s obzirom da je objekat odjeljenja Ustikolina tek nedavno izgrađen i nije završen do kraja. Podsjetimo da ovo odjeljenje nema zida, već samo ogradu jer je riječ o poluotvorenom tipu zatvora u kojem su smješteni počinioci krivičnih djela kojima je izrečena zatvorska kazna do pet godina.

Džuvo i Joussef imali su organizovanu pomoć izvan zatvora. Nakon što su prekočili ogradu, pobjegli su u šumskom pravcu, a tu ih je navodno dočekao i neko s automobilom.

Službenici Kazneno-popravnog zavoda Kantona Sarajevo odmah nakon bijega stupili su u kontakt i sa Službom za poslove sa strancima, MUP-om Bosansko-podrinjskog kantona i MUP-om Kantona Sarajevo koji im pružaju pomoć na terenu.

S obzirom da su se bjegunci udaljili u šumsko područje, korišteni su i dronovi u njihovom lociranju. Policijski službenici provode opsežne aktivnosti na njihovom pronalasku, od pretrage terene do pretrage svih mogućih kretanja i kontakata koje su ove osobe imale. Provjeravaju se sve porodično-prijateljske veze koje su imali Džuvo i Joussef.

Denis Džuvo je izdržavao zatvorsku kaznu u Ustikolini zbog krivičnih djela nanošenje lake tjelesne povrede, oštećenje tuđe stvari, nasilničko ponašanje i razbojništvo. Riječ je o višestrukom povratniku krivičnim djelima koji je bio radno angažovan u zatvoru poluotvorenog tipa u Ustikolini.

Prilikom razbojništva u prodavnici obuće u sarajevskom naselju Alipašino Polje 2005. godine, tada 16-godišnji Džuvo je zaključao radnju i naredio radnicima da odu u skladište. Jednu radnicu je čak natjerao da se skine i dirao je po tijelu.

Tri godine poslije ovog razbojništva Džuvo je uletio u baščaršijsku zlataru te prijeteći nožem od radnice tražio novac i zlato. Počinio je još nekoliko sličnih djela. Nekoliko godina poslije uhapšen je i smješten iza rešetaka.

Aboucha Joussef je migrant koji je smješten u Ustikolinu radi razbojništva, odnosno krađe mobitelaod jedne djevojčice.

Inače, bijeg iz zatvora u BiH nije krivično djelo već se radi o disciplinskom prekršaju. Prema tome, Zakon o izvršenju krivičnih sankcija Federacije BiH predviđa da se za ovakvo djelo mogu izreći dvije vrste kazne, ili novčana ili upućivanje u samicu 20 dana. To znači da bjegunac neće dobiti dodatne godine zatvora zbog bjekstva.

(Foto: KPZ Sarajevo)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!