Kanada će deportovati nekadašnjeg sarajevskog inspektora, zbog sumnje u ratne zločine

PRESUDA KLJAJIĆU

Kanada će deportovati nekadašnjeg sarajevskog inspektora, zbog sumnje u ratne zločine

Objavljeno na dan 02.05.2020 - 12:24 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sudija Saveznog suda Kanade Paul Crampton presudio je protiv Čedomira Čede Kljajića da je prevarom stekao kanadsko državljanstvo prikrivajući njegovu ulogu u stvaranju i djelovanju policijskih snaga koje su činile ratne zločine u ime samoproglašene "srpske republike Bosne i Hercegovine".

Institut za istraživanje genocida Kanada koji je objavio ovu informaciju pozdravio je odluku Saveznog suda u Kanadi koji je utvrdio da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da je Čedo Kljajić nastanjen u kanadskoj provinciji Quebecu bio saučesnik u zločinima protiv čovječnosti koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini.

"U danu kada obilježavamo Drugi maj, dan kada je odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina vijest da Kanada deportuje nekadašnjeg sarajevskog inspektora, vjerujući da je učestvovao u zločinima protiv čovjećnosti, je zaista ohrabrujuča vijest. Kao što je poznato policija entiteta Republika Srpska, entiteta koji je nastao legalizacijom rezultata agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, je odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, zajedno sa vojskom entiteta Republika Srpska, označena kao realizator genocida. S obzirom na navedenu presudu, Kljajić bi se uskoro mogao suočiti sa deportacijom iz Kanade", navodi se u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada je, kaže se, blagovremeno upoznao kanadske političke i pravne subjekte da je Kljajić bio saučesnik u zločinama protiv čovječnosti u Bosni i Hercegocini.

"U pismo koga je potpisalo više članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada je između ostalog napisano: "I ako još nije zvanično optužen za ratne zločine, Kanada ne smije biti sigurna luka za osobe koji su povezani sa najtežim zločinima protiv čovjeka i civilizacije u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, zločina genocida u Bosni i Hercegovini. Nezamislivo je da više hiljada kanadskih građana bosanskohercegovačkog porijekla, uglavnom žrtava agresije i genocida nađu utočište u državi koja pruža azil kreatorima i izvršiocima navedenih strašnih zločina", kaže se u saopćenju.

Ističu da je progon ratnih zločinaca trajan zadatak i obaveza ne samo sudova nego i nauke, kulture, umjetnosti i politike.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!