Kantonalna bolnica u Bihaću krije informacije o broju umrlih migranata i krši Zakon o slobodi pristupa informacijama!

Zahtjev poslan prije 18 dana

Kantonalna bolnica u Bihaću krije informacije o broju umrlih migranata i krši Zakon o slobodi pristupa informacijama!

Objavljeno na dan 01.07.2019 - 10:02 | Izvor: USKinfo.ba |


USkinfo.ba već sedmicama pokušava dobiti informacije iz Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić. Sve je krenulo kada smo prije više od tri sedmice dobili dojavu od nekoliko radnika da je migrant koji je povrijeđen nožem u Gradskom parku, kod vrtića podlegao povredama.

Upravu Bolnice smo zvali dva puta u dva dana (11.06. u 08:46 i 12.06. u 10:47), ali oni kažu kako nisu imenovali portparola koji bi takve informacije potvrdio ili demantovao. Zapisali su naš broj da nam se mogu javiti kad saznaju informacije, ali to se nije desilo. Tražili smo i da nas povežu sa direktorom, ali bezuspješno. Nakon toga, u razgovoru sa drugim kolegama novinarima, saznajemo i brojne nepravilnosti i sumnjive slučajeve koji su se i njima dešavali.

U cilju informisanja javnosti, te potvrde ili demantiranja navoda o smrti nekoliko migranata, a za koje javnost ne zna, 12.06.2019. godine uputili smo Zahtjev za pristup informacijama Kantonalnoj bolnici u Bihaću, na osnovu Člana 4. Zakona o slobodi pristupa informacijama Federacije Bosne i Hercegovine.

Tražili smo informaciju o broju umrlih lica koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, odnosno migracionih lica, u periodu od 01.01.2019. do dana upućivanja Zahtjeva (12.06.2019.). Zahtjev smo poslali mailom, ali i predali lično u Protokolarnu službu, što se može vidjeti i na fotografiji.

Rok za odgovor (bilo da se Zahtjev odobrava ili odbija) i obrazloženje, Bolnica je bila dužna dostaviti u roku od 15 dana. Predviđena kazna za neodgovaranje na ovaj Zahtjev, a u vezi sa traženim informacijama, je od 1000,00 do 10 000,00 KM. USKinfo.ba će o ovom slučaju informisati i nadležne institucije. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!