Karamatić: Komšića su izabrali islamski ekstremisti i dio glasača SDA, Federacija je u krizi, a Hrvati više nemaju razloga da opet spašavaju BiH

BiH

Karamatić: Komšića su izabrali islamski ekstremisti i dio glasača SDA, Federacija je u krizi, a Hrvati više nemaju razloga da opet spašavaju BiH

Objavljeno na dan 17.10.2018 - 17:16 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


On navodi da bi donekle bilo razumljivo da su Bošnjaci izabrali kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je ponudio novi pristup i politici i BiH

Hrvatski delegat u Domu naroda parlamenta BiH Mario Karamatić kaže da su kandidata Demokratske fronte Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali islamski ekstremisti i dio glasača SDA, te upozorava da je to uvod u nezapamćenu krizu u BiH.

- Bilo je samo bitno da Hrvati nemaju predstavnika. To je pucanje u temelje BiH. To će dovesti BiH u nezapamćenu krizu. Za Komšića su glasali islamski ekstremisti u BiH koji žele uspostavljanje islamske države. Ima tu dio glasača SDA, ali nisu dominantni, izjavio je Karamatić, koji je i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), za Srnu.

Mržnja prema Hrvatima

On ističe da su stranke HNS-a i Dragan Čović dobili plebiscitarnu podršku Hrvata na ovim izborima.

- Izbor Željka Komšića treći put, ukoliko pogledate komentare na društvenim mrežama, čisti su glasovi iz mržnje prema Hrvatima, kaže Karamatić.

On navodi da bi donekle bilo razumljivo da su Bošnjaci izabrali kandidata Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je ponudio novi pristup i politici i BiH.

Karamatić ističe da su bošnjački glasovi, međutim, otišli "čovjeku koji za osam godina u Predsjedništvu nije uradio apsolutno ništa, a za četiri u parlamentu BiH nije podnio nijednu inicijativu, niti prijedlog zakona i čija se predizborna kampanja svodila na to kako ne treba hrvatskom predstavniku dozvoliti da predstavlja Hrvate".

Ništa bez Parlamenta BiH

Govoreći o krizi, Karamatić napominje da Komšić, kao ni bilo koji drugi član Predsjedništva, ne može uraditi ništa bez Parlamentarne skupštine BiH.

- U ovom slučaju Komšić se nema kome obratiti. On bi, prema Ustavu, trebalo da se obraća Klubu Hrvata u parlamentu BiH. Mi ga nećemo primiti ni da bi ga saslušali, tvrdi Karamatić.

On naglašava da je kriza već nastupila jer ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u parlamentu BiH.

- Vlast će biti formirana na nivou kantona i u Republici Srpskoj. Federacija i BiH se svakako nalaze u krizi. Hrvati, nakon što im je ovo treći put urađeno, više nemaju razlog da još jednom pokušaju spasiti ovakvu BiH", naglašava Karamatić i dodaje da će se Hrvati braniti postojećim mehanizmima.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!