Karamatić ne želi radio-vezu između policijskih tijela: ''Hrvatski kantoni'' ne smiju potpisati sporazum

BiH

Karamatić ne želi radio-vezu između policijskih tijela: ''Hrvatski kantoni'' ne smiju potpisati sporazum

Objavljeno na dan 12.12.2018 - 19:07 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Predsjednik HSS-a BiH kaže da ministri i komesari u "hrvatskim kantonima" ne smiju potpisati sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, jer bi time bile prenesene nadležnosti na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, što vodi formiranju "MUP-a BiH".

"To bi definitivno bio prenos nadležnosti na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i mi to nemamo potrebe potpisivati. Hrvatski MUP-ovi imaju korektnu saradnju sa federalnim MUP-o, tu su stvari jasno posložene i zna se šta je čija nadležnost", kaže Mario Karamatić, koji je i član Predsjedništva HNS-a BiH.

On smatra da je riječ o pokušaju pravljenja "MUP-a BiH". "To je definitivno prenošenje ovlaštenja sa kantonalnih MUP-ova, što za nas nije prihvatljivo u ovakvom odnosu snaga. Vidimo i po posljednjim izborima i svemu što se dešava da u BiH ima svega osim iskrenosti i želje za saradnjom", navodi Karamatić.

Na osnovu dokumenta, koji je u posjedu Srne, iz Direkcije je upućen dopis svim direktorima, komesarima i šefovima policija kojim ih poziva da sutra potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, a kao tačka u dnevnom redu navodi se i analiza stanja bezbjednosti u BiH.

Potpisivanje ovog sporazuma podrazumijeva uvezivanje operativnih cenatara policija sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!