Karamatić: Tajni plan SDA za formiranje vlasti

BiH

Karamatić: Tajni plan SDA za formiranje vlasti

Objavljeno na dan 24.07.2019 - 11:20 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić izjavio je da SDA ima želju da napravi vlast bez SNSD-a i HDZ-a na nivou BiH, ali da SDS i lider te stranke Mirko Šarović ovog puta mogu samo sanjati o tome da će biti dio vlasti.

Komentarišući izjave Šarovića da postoji mogućnost formiranja nove parlamentarne većine i da je on spreman da bude novi predsjedavajući Savjeta ministara, Karamatić naglašava da je riječ o potpuno nerealnim tvrdnjama.

"Najave SDS-a o ulasku u vlast prokomentarisao bih samo na način da svi imaju pravo sanjati i izraziti želje, ali realnost je nešto sasvim drugo. Do toga ne može doći ni u jednoj kombinaciji, jer SNSD ima četiri delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", kaže Karamatić, koji je predsjednik Hrvatske seljačke stranke.
On ističe da nema nikakve sumnje ko su izborni pobjednici kod srpskog i hrvatskog naroda, te da je svaka kombinacija mimo izbornih pobjednika na granici mogućeg.

Na pitanje zašto se odugovlači sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Karamatić kaže da SDA to radi, jer želi da formira vlast bez SNSD-a i HDZ-a.

"Još nisu pronašli tu hemiju, kako je oni nazivaju, kako bi to mogli napraviti. Pokušavaju sa međunarodnom zajednicom, sa svima, ali mislim da je neće pronaći, barem ovaj mandat", navodi Karamatić.

On ističe da se HSS unutar HNS-a zalaže da se uopšte ne pregovora dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

"Ukoliko SDA i stranke okupljene oko njih, taj takozvani bošnjački blok ne žele razgovarati o Izbornom zakonu BiH, nemamo o čemu razgovarati. Do tada ne bi bilo ni privremenog finansiranja, ali mi poštujemo stavove HNS-a", kaže Karamatić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!