Karamatić: U BiH svi su ugroženi

BiH

Karamatić: U BiH svi su ugroženi

Objavljeno na dan 19.11.2016 - 12:58 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Gostujući u političkom magazinu “Otisak”, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić izjavio je da su u BiH svi ugroženi.

– Ukoliko se želite baviti naukom ili poduzetništvom naići ćete na milion zapreka koje ne postoje nigdje na svijetu, osim možda u zemljama Subsaharske Afrike. Problem hrvatskog naroda u BiH je neravnopravnost, osnovi matematike kažu da tri u dva ne ide, problem je što Srbi imaju svoj entitet, a Bošnjaci su zahvaljući svojoj brojčanošću Federaciju već zauzeli kao svoju – rekao je Karamatić.

Naveo je da on Dejtonski sporazum nikada ne bi potpisao, jer su Hrvati bili pobjednici u tom ratu, na kraju rata su kontrolirali 27 posto teritorije, iako ih nema dovoljno za toliko teritorije.

– Vašingtonski sporazum je također potpisao Alija Izetbegović i po njemu je Federacija trebala da pravi konfederaciju s Republikom Hrvatskom, mi smo to potpisali, ali to nikad nije zaživjelo. Svaki ozbiljan bošnjački političar će danas reći da od toga nema ništa, ali ako ćemo iskreno mi smo tada unijeli Herceg-bosnu u Federaciju – istakao je Karamatić.

Dodao je da je u Sarajevu poginulo više od 100 pripadnika HVO-a, a da “sarajevska čaršija” ne dozvoljava postavljanje spomenika onih koji su preživjeli kao da su bili na suprotnim stranama.

– Ne umanjujući žrtve u Sarajevu imate više os 150 spomenika pripadnicima Armije BiH, a za spomenik HVO-u ne može se dobiti urbanistička suglasnost. Takav grad ne treba nijednom normalnom Bošnjaku, ni Srbinu, ni Hrvatu – tvrdi Karamatić.

Za Bosnu i Hercecegovinu je rekao da je to njegova zemlja, tu se rodio, tu su kosti njegovih pradjedova, djedova, bit će jednog dana i njegove, a nada se da će biti i njegove djece i unučadi.

– Ne bih želio da odu odavde, to je jedan od razloga što sam se odlučio baviti politikom, da bih im osigurao uvjete da mogu živjeti i raditi u ovoj zemlji. Političari koji to ne razumiju, svi oni imaju nekretnine po Zagrebu, Makarskoj ili Beogradu i ja bih im poručio da odu tamo gdje su i kupili, a da ostave nas koji volimo ovu zemlju, tek tada će ovo biti normalna zemlja – naglasio je Karamatić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!